1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Може ли да спре изкупуването на скъп ток от US тецовете преди лятото?

БГ Бизнес

Държавата иска да прекрати договорите на централите, но едностранно излизане от контрактите ще струва милиарди

Държавата с план да прекрати договорите за изкупуване на по-скъп ток от така наречените американски централи. Дружествата са поискали 3 месеца за да се запознаят с изчисленията на държавата. Въпросът е възможно ли е прекратяване на договорите преди да се определят новите цени на тока от 1 юли.

В ден като днешния американски централи осигуряват около 1/5 от потреблението на електроенергия. Специални договори им гарантират, че в замяна на инвестициите държавата ще изкупува тока им на по-високи цени още 6-8 години. Сега управляващите искат преференциите да отпаднат.

„Инвестициите се оценяват на каква стойност са, доколко са изплатени. Има методология, която е одобрена от ЕК, предоставена е на двете централи – те си правят собствени анализи”, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

38% от електроенергията, която домакинствата ползват идва именно от американските централи. Бизнесът, който също доплаща изчислява, че заедно с домакинствата само за  година дават 450 милиона лева допълнително. Според работодателите договорът с едната от централите  може да бъде прекратен преди 1 юли.

„Със сигурност е основание да не се увеличи цената на тока, а би следвало да има и известно намаление в цената за населението и към индустрията също”, смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

От ТЕЦ „Марица-Изток 3” засега не коментират. От бившата „Марица-Изток 1” обясниха, че не очакват решение в рамките на 3 месеца – през това време ще се запознаят с плановете на държавата, а след това ще преговарят. „Банките са основните партньори по този проект и без тяхно съгласие нищо по този договор не може да бъде променяно”, посочи Иван Цанков от „Ей И ЕС България”.

Засега държавата не се ангажира със срокове за прекратяване на договорите. „Това са преговори, които  не могат да приключат в рамките на 3 седмици. Трябва да бъдем много внимателни”, категоричен беше зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Неустойки при едностранно прекратяване на договорите стигат 3 млрд. лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии