1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Москва: Няма промяна по "Южен поток", спрян е

БГ Бизнес

По-рано през деня руската агенция ТАСС цитира българско издание, според което работата щяла да бъде възобновена до седмици

Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна – работата по него е спряна, заяви говорител на руското министерство на енергетиката пред ТАСС.

По-рано през деня агенцията съобщи, позовавайки се на българско издание, че до няколко седмици работата по "Южен поток" ще бъде подновена.

Според вестник "Стандарт", за рестарта на "Южен поток" "...се похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение".

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи, че в настоящите условия Русия няма да реализира проекта. Председателят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.

През декември 2014 г. италианската компания Saipem, която е част от ЕНИ – италианският партньор на "Газпром", беше уведомена за спирането на "Южен поток".

Газопроводът на стойност 15,5 млрд. евро, трябваше да доставя 67 млрд. куб.м. газ до Европа. Той трябваше да минава по дъното на Черно море и се предвиждаше да заработи в началото на 2016 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии