1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Млечният бранш очаква фалити заради санкциите срещу Русия

Свят

Пренасищането на пазара с европейски хранителни стоки е добре дошло за потребителите

С близо 10% е спаднал износът на български стоки към Русия, година след въвеждането на ембарго за стоки от Евросъюза.

Около 15% от производството на мляко в Европа е отивало за Русия. След ембаргото продукцията остава в съюза. Резултатът - пазарът е пренаситен, а големите производители от Холандия и Германия пренасочват продукцията към Румъния и България.  

„Това означава от кашкавалът, който е по магазините от български произход, е между 20-30%. Всичко друго е от европейски произход”, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

И докато бизнесът губи, потребителите печелят - свръхпредлагането е смъкнало значително цените на храните. На едро, например, месото е поевтиняло с до 30%, отчитат анализатори.

Това обаче няма да трае дълго. „Твърде вероятно е предлагането да се свие, а фермерите в Европа да пренасочат усилията си в друго производство, което да свие предлагането и да очакваме ново повишение на цените”, прогнозира икономистът Лъчезар Богданов.

Млекопроизводителите са категорични, че с удължаването на санкциите срещу Русия с още половин година фалитите на фермите у нас ще продължат. И настояват за по-нисък данък добавена стойност за храните.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии