1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Младите семейства в България харчат парите си до последната стотинка

БГ Бизнес

2/3 от семействата до 35 години харчат всичките си пари през месеца и не успяват да спестят нищо

Младите двойки в България пръскат заплатите си до последната стотинка - 2/3 от семействата до 35 години харчат всичките си пари през месеца и не успяват да спестят нищо, показва проучване на маркетингови агенции.
Оказва се, че има много голяма разлика между начина, по който младите хора около 30-те и техните родители или баби и дядовци възприемат парите и спестовността. 2/3 от младите не спестяват и стотинка от заплата си - и ако в големите градове като София например това са около 60 на сто, то в малките селища делът им е около 80%.

Всичко, разбира се, тръгва от доходите - 69% от проучените двойки разчитат на стабилен доход и от двамата партньори. При 1/4 обаче само единият получава заплата, особено в по-малките населени места.

В същото време, ако някоя двойка успее да спести нещо, то парите не се инвестират дългосрочно, а отиват за текущи нужди - едва 28% от младите спестяват в банкови депозити, 7% в недвижими имоти, 4 на сто ги използват за започване на бизнес.

Соня и Венци - той е музикант, тя се занимава с доставки; Цветанка и Валери - и двамата вече пенсионери - две семейства с повече от 30 години разстояние едно от друго. Младите обичат шумните компании и забавлението, но са ги оставили на заден план, заради 5-месечния си син. Те харчат парите си до последната стотинка.

„Нормално е, защото сме млади, защото не получаваме големи заплати и при едно младо семейство разходите са големи”, обясни Соня. „За режийни... Естествено и за алкохол, сега покрай световното някоя друга бира не може да се спести”, допълни Венци.

Младите смятат, че възрастните са били научени да пестят. „През онези години може би такъв е бил начинът на живот. Но е факт, че винаги вадят поне 10 лв. Пестеливи са”, обяснява младата двойка.

„Да използваме момента и да сме щастливи в него, сигурно парите са начина да си доставим много щастие", допълват те.

Цветанка и Валери помагат в отглеждането на внука си. Освен че го гледат, докато децата им са на работа, заделят и по някой лев, въпреки че разчитат само на пенсиите си. „Може би това е от годините натрупан опит - евентуално поглеждаш нещо, харесва ти, но си казваш, че можеш без него и така се спестява някой лев”, сподели Цветанка Спасова. „Младите като че ли обичат повече лукса и повече да си угодят на себе си, не е лошо, човешко е”, допълни съпругът й Валери Спасов.

Какво възрастните биха посъветвали по-младите? На първо място, да преценяват дали се нуждаят наистина от това, което купуват. И второ, но много по-важно - да изживеят младините си пълноценно и както ги води сърцето, а не портфейлът.

Изследването показва още, че младите търсят все по-голяма самостоятелност дори когато са обвързани. 47% от двойките до 35 години събират парите си в общ семеен бюджет, а 46 на сто предпочитат всеки да разполага със своята си заплата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии