1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Министерство на финансите отчете излишък от 1,067 млрд. лв. към края на април

Финанси

Към края на май се очаква бюджетен излишък от 1,15 млрд. лева

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет към края на месец април 2015 г. се отчита излишък в размер на 1 066,6 млн. лв. (1,3% от прогнозния БВП), съобщиха от Министерство на финансите.

Той се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 536,5 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 530,1 млн. лева. Съпоставена с края на април 2014 г. бюджетната позиция се подобрява с 2,3% от БВП.

Към края на май се очаква бюджетен излишък от 1,15 млрд. лева на база на предварителните оценки за изпълнението на Консолидираната фискална програма. Това е третият пореден месец, в който приходите в бюджета изпреварват разходите, съобщиха от министерството.

От МФ заявяват още, че подобрението в бюджетната позиция се дължи основно на ръст при данъчните постъпления и помощите, докато разходите по консолидираната фискална програма остават по-ниски от отчетените за същия период на 2014 година.

Докато през предходните месеци подобрението на бюджетното салдо се свързваше преди всичко с ръста при данъчните и осигурителните постъпления по националния бюджет, то през месец април, наравно с този ефект се добави и ефект от постъпления в частта на помощите по сметките за средства от ЕС, които представляват възстановени разходи от предходната година.

Към 30 април приходите и помощите в бюджета са 11,33 млрд. лева. Това е 37,3% от прогнозите за цялата година. Спрямо миналата година приходите растат с 19,8% (1,87 млрд. лева). Очакванията на Министерството са към 31 май приходите да достигнат около 13,8 млрд. лева (45,6% от годишния разчет).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии