1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,543.2

Минимално поевтиняване на тока от 1 юли

БГ Бизнес

Парното поскъпва за сметка на електричеството за бита

Енергийният регулатор заседава за новите цени на тока за бита и топлата вода от 1 юли. Докладът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда минимално поевтиняване на тока от средно 0.6% за трите електроразпределителни дружества.

Единствено абонатите в Западна България ще плащат малко по-скъпо електричество през деня. Увеличението е с 0.32%, нощната тарифа пада с 0.84%. За другите две дружества токът поевтинява. За абонатите на ЕВН - електроенергията през деня пада с 0.8%, а през нощта с 3.93%. За Енерго-Про дневната тарифа ще падне с 0.6% , а нощната – с 3.74%.

През април от регулатора съобщиха, че всички по веригата производител - доставчик на ток са поискали поскъпване на електричеството. Публично стана ясно само искането на ЕВН за увеличение от 8-9%.

Парното поскъпва за сметка на тока

За да поевтинее токът за бита, регулаторът иска да намали и преференциалните цени на тока от когенереация, т.е. електричеството, което топлофикациите произвеждат и влиза в общия енергиен микс.

За да компенсира по-малкото приходи от продажбата на електричество и по-високия акциз на природния газ, ДКЕВР планира топлата вода в почти цялата страна да поскъпне.

Ако преди зимата няма корекция надолу, това означава и шоково поскъпване на парното средно с 11 на сто.

Очаквано, топлинните дружества се възпротивиха срещу рязкото вдигане на цените и настояха за общ подход, който да е свързан с „пълзящо” поскъпване от не повече от 5 на сто на годишна база.

Те не е одобряват и по-ниската цена на произвеждания от тях ток, в която не влизат разходите за гориво и откупуване на квоти за парникови газове.

За да се намали цената на тока за бита, регулаторът поиска още намаляване на цената на тока, изкупуван от американските централи и въвеждане на квоти за изкупуване на зелената енергия.

ВЕИ-браншът реагира остро на предложението като посочи, че така се застрашава стабилността на банковата система, кредитирала сектора.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии