1 USD
1.82243 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,395.8

Милен Велчев: Строгата фискална политика помогна на България

Финанси

По думите му всички финансови министри от 1997 г. насам са я спазвали

Това което обединява всички финансови министри в България от 1997 г. насам е твърдата и строга фискална политика, която помогна на страната да извърши реформите през тези години и да намали и държи под контрол държавния си дълг. Това имаше голямо значение за икономиката, заяви бившият министър на финансите Милен Велчев.

Той отново подчерта положителното развитие на страната след операциите с външния дълг, който при завършването на мандата на НДСВ и „Тройната коалиция” е бил 14% в съотношението дълг-БВП, като преди това е бил 79% в същото съотношение.

„Това означава, че ако през 2000 г. България е дължала 3/4 от икономиката си на своите кредитори, през 2009 г. дългът е по-малко от 1/6”, добави той.

По думите на Велчев калкулациите на Симеон Дянков за външния дълг са били тотално сбъркани. „Когато става дума за неговите критики, можем да говорим само за една лична оценка”, каза той и отказа да коментира наследниците си.

„Спадът на еврото няма да се отрази много на външния дълг и то най-вече благодарение на сделката от 2002 г. Когато еврото спада, спада и нашият дълг спрямо долара, а самото взимане на дълг е неизбежно", допълни той.

Според него вземането на нов дълг е неизбежно. „Ако трябва да финансираш нормално ниво на фискален резерв, е неизбежно. Трябваше и влоговете да бъдат изплатени”, каза Милен Велчев.

За казуса „КТБ” той каза, че в случая става дума за недобросъвестно управление на една банка. Ако е вярна информацията за даването на огромен брой кредити на свързани лица, това е проява на огромна слабост на банковия надзор, допълни той

Дори СИРИЗА не изявява желание да излезе от еврозоната, но не е невъзможно да се случи, ако те спазят предизборните си обещания. Ако това стане, кредиторите едва ли ще дадат аванс на Гърция. Все пак всички знаем, че риториката преди изборите е съвсем различна спрямо реалността в последствие, коментира бившият министър и ситуацията в Гърция след изборите.

„Никога не е добре да имаш съсед, който е в икономически крах. Не е добре да сме на границата с икономически катаклизми”, каза още Велчев.

Той заяви, че не обмисля възможност да се върне в политиката, а и никой не му е предлагал. Има обаче добри контакти с водещи министри от икономическия сектор и изрази надежда дасе вслушват в съветите му.

Вижте цялото интервю във видеото!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии