1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

МФ поиска ограничаване на данъчния кредит за покупки на автомобили

БГ Бизнес

Указанията на НАП за данък "Уикенд" ще бъде прецизирани

България ще поиска изключение от правилата за облагане с ДДС по отношение на пътните превозни средства, а указанието на НАП за прилагането на т.нар. данък "Уикенд" ще бъде допълнено с нови пояснения, е станало ясно на среща днес в Министерството на финансите с участието на ресорния министър Владислав Горанов, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и директорите на НАП и КРИБ.

В искането за дерогация до ЕК ще се предложи да се ограничи правото за приспадане на данъчен кредит до 50 процента за пътни превозни средства, по аналог на договорените изключения от Великобритания, Естония, Латвия, Полша и Румъния. Това ще облекчи счетоводното отчитане и данъчното планиране при ползването им за лична употреба.

В разговора е било постигнато съгласие с бъдещи промени в данъчното законодателство да бъде уреден въпросът за облагането на фирмените разходи в случаите на предоставяне на служебно имущество за лична употреба на служителите.

Общо е било становището, че това може да стане с облагане на разходите на фирмите, а не на доходите на физическите лица, което едновременно ще отговори на фискалните очаквания на държавата и няма да е допълнително затруднение за бизнеса.

На срещата е било отново посочено, че ползването на данъчен кредит за придобитите стоки може да бъде отложено за срок до 12 месеца, като в това време компаниите могат да прецизират съотношението служебна или лична употреба на активите си и не се налага да начисляват ДДС за личното им ползване.

От НАП са поели ангажимент да въведат вътрешни правила, които да гарантират обективността при извършването на проверки и ревизии в контекста на контрола при личната употреба на служебно имущество. Припомняме, именно рискът от произволност при оценката на данъчните стана повод за най-големи притеснения у бизнеса при обявяването на т.нар данък „Уикенд”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии