1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Металната двулевка идва в края на годината

Финанси

Дизайнът ще прилича малко на сегашният метален 1 лев

Банкнотите от 2 лева са сред най-често засичаните като негодни заради изхабяване или нараняване, сочи анализ на БНБ. Почти всяка трета банкнота, отделена заради износване е двулевова.

Много скоро централните банкери ще забравят за грижите около подмяната на скъсани с нови двулевки – през последното тримесечие у нас, ще се появи монетата от 2 лева.

Банкнотите, които по правило са голяма ценност, сами по себе си са просто хартия и се износват. Грижа на централната банка е на известен период от време да ги подменя.

Статистиката сочи, че от миналото лято до сега негодните банкноти са почти 69 милиона бройки. В кошчето са отишли почти 16 милиона броя двулевки. Някои от хартиените двулевки са по джобовете ни още от 1999 г. Не че не се случва и железни пари да се изтеглят заради изхабяване но това е много по-рядко.

И така хартиеният Паисий Хилендарски - ще бъде сменен от метален съвсем скоро - от БНБ съобщиха че това трябва да стане от октомври до декември. С познатите хартиени пари обаче ще можем да плащаме и занапред стига да ги имаме. Почти забравеното вече хартиено левче официално се води като банкнота в обръщение у нас и до днес.

Новите два лева ще приличат на единия - монетата ще е от два различни метала - бял и жълт, както е и левчето. За разлика от него вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външният кръг - от бял, за да се различават по-лесно. Монетата от 2 лева ще е и малко по-голяма.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии