1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Масово въвеждане на безконтактни плащания в България

БГ Бизнес

Целта е до 5 години половината от всички плащания да са чрез смартфон

Системата за безконтактни плащания се въвежда масово в България. От юли почти всички нови терминали в търговските обекти у нас, ще позоляват плащане с карта, без да се налага тя да се вади от портфейла. Така услугата ще е по-бърза, но дали е достатъчно сигурна?

Почти всички банки в България предлагат безконтакни карти, а плащанията с тях са се увеличили с една трета в последната година. Тези карти на практика позовляват да платиш на касата, без да вадиш картата. У нас не се изисква ПИН код за малки суми до 25 лв.

Снимка: bTV

С тази технология, световните картови гиганти проправят пътя към мобилните разплащания. Целта е до 5 години половината от всички плащания да са чрез смартфон - само с докосване.

Снимка: bTV

Люба предпочита да плаща с карта и да не носи пари в брой. Въпреки това рядко използва безконтактното плащане. „Има малко апарати, с които може да се ползва. Повечето са с ПИН, а и те са за по-малки суми, които са без код”, обясни тя.

Това в следващите години ще се промени - целта е до 2020 г. всички терминали да четат такива карти.

Заедно с популярността на безконтактните плащания растат и опасенията. Според една от теориите - с антена и постерминал измаминици могат да откраднат данните, заставайки близо до чанта с безконтактна картата, и след това да теглят суми без знанието на собственика.

„Сумите не са големи сумите, с класически скиминг могат да бъдат постигнати много по-големи злоупотреби, но тук масата предоставя по-голяма облага - влизайки в метро или автобус, те могат за много кратко време да скимират няколко карти”, предупреди Камен Несторов, който работи във фирма, разработваща защита за банкови карти.

Операторите и банките отричат подобен риск - според тях технологията е абсолютно безопасна. Признават, че част от данните могат да бъдат копирани дистанционно, но са категорични, че те не са достатъчни, за да се изтеглят пари от сметката.

„Не можете да извършите транзакция, обикаляйки около клиентите, защото първо, някой трябва да въведе сума и да пусне поръчка за плащане и тогава да се поиска плащане, доближавайки до ПОС терминала, а скимирайки част от данните, те напрактика са почти неизползваеми”, обясни Петър Петров от управление „Карти”, отдел „Риск” в банка.

До момента, според големи банки в България, нито един клиент не се е оплакал от източена безконтактна карта.

Снимка: bTV

Според независми експерти в IT сигурността уязвимото звено в банковите карти остава магнитната летна. Обясняват, че кодовете в чиповете са криптирани и разбиването им е изключително трудно, nо едва ли е невъзможно. Въпросът е, че става въпрос за математически алгоритъм, а за да се разбие, трябва да бъдат изчерпани всички възможни комбинации, което може да отнеме години. Все пак - технологиите се развиват.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии