1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Машиностроенето, авточастите и IT привличат инвеститори у нас

БГ Бизнес

Икономисти настояват държавата да помогне повече на Северозапада

Нови инвестиции и още работни места – това прогнозират от агенцията по инвестиции на база подпомогнати проекти през изминалата година.

През изминалата година от агенцията са помогнали на 12 големи инвеститори да разширят дейността си или да стартират ново производство. До три години тези проекти трябва да се реализират. Инвестициите в тях са на стойност 190 милиона лева, а очакванията са за разкриването на близо 1300 работни места.

Ръстът в инвестициите за година у нас е над 22 на сто. За цялата 2015 г. чуждестранните инвестиции у нас са били над милиард и половина евро. За една година те са се увеличили с повече от 289 милиона евро.

Какво да очакваме по региони

Близо половината от проектите са за развитие на производства. В Добрич се очаква отварянето на фуражен завод, в Монтана на нова фабрика за производство на метални палети, в Карлово пък се търсят служители за завод за авточасти.

Успоредно с това някои инвеститори ще разширяват дейността си - като например производството на стени за катерене в столицата, производство на части за жп транспорта, производството на автомобилни части. Инвестиции се чакат още в логистичните центрове и в IT сектора.

Да стоим завод

В Монтана строителството на новия завод за метални палени вече тече. Фабриката трябва да заработи до края на годината.

„Бързо разрастващия се пазар и доброто качество дават куража на управителя да направи по-голяма база, която да поеме по-голям производствен капацитет.", коментира техническият директор инж. Надя Младенова.

Обещанието на инвеститора е за разкриване на нови 100 работни места.

А за район с висока безработица липсата на работа е едно от най-големите притеснения за хората.

Нужно са още усилия

От агенцията по инвестициите очакват през тази година да бъдат привлечени още капитали. Оценките са, че страната има потенциал в определени сектори.

„Основните три сектора, които представляват интерес за инвеститори това са машиностроене, производство на части за големите автомобилни концерни и аутсорсинга”, посочва Стамен Янев от агенцията.

Според икономистите обаче трябва да се положат усилия за привличането на повече инвеститори конкретно в Северозападна България, тъй като те не проявяват интерес към този регион.

„Трябва да се подсигури подходяща инфраструктура в северната част на страната; последните няколко правителства са малко или много длъжни на този регион”, смята Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

От агенцията предлагат и бонуси за тези, които влагат пари в региони с много безработни. „Да освободим от данък печалба компаниите, които реинвестират печалбата си в производство в райони с висока безработица!”, предлага Янев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии