1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Марешки: Във Варна бензинът е под 1.80 лева и никой не е затворил

БГ Бизнес

Бизнесменът иска държавата да сложи таван на цените на горивата

При доставна цена от около 1.50 лева, в бензиностанциите най-масовите бензини А95 и А98 трябва да са на цена от под 1.80 лева. Такава е ситуацията във Варна – всички играчи се конкурират на това ниво. В момента всички се съобразяват, никой не си е затворил бензиностанцията. Това каза в студиото на „Тази сутрин” бизнесменът Веселин Марешки, който откри в морската ни столица бензиностанция със значително по-ниски цени от тези на конкуренцията.

Бившият кандидат-кмет посочи, че все още има само един обект и купува горивото като много други – от търговец на едро. Бензиностанцията работи на възможно най-нисък марж. Дали сред останалите има картел, Марешки не се нае да коментира, като отбеляза, че е очевидно, че веригите „се съобразяват” една с друга.

Той обаче припомни, че събира подписи за референдум, който е свързан и с цените на горивата. „Искаме държавата да се намеси и при явното наличие на някакви споразумения, които водят до високи нива на цените, които плаща българският потребител, да сложи горна граница и конкуренцията на търговците да става по тази горна граница”, каза Марешки.

По думите му в момента политиката е акцизът да не е висок – уж, заради потребителя, но в крайна сметка разликата остава в джоба на търговците по веригата. „Ако нещата се нормализират в този бизнес, цялостният живот в България би трябвало да стане по-достъпен за българина”, посочи бизнесменът.

До момента инициативата му е подкрепена от 300 000 граждани.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии