1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Макар и без сняг, зимните курорти отчитат ръст на туристите

БГ Бизнес

Очакванията за сезона бяха сериозни, но атмосферните условия не позволиха те да се оправдаят

България отбелязва ръст на белия туризъм, въпреки необичайно топлата зима тази година. Сметките показват, че курортите ни са посетени от 2% повече туристи в сравнение с миналата година.

Почти добра или почти лоша новина?

От една страна новините за зимния сезон са изненадващо добри - ръст, макар и минимален на фона на безснежна зима, каквато в туристическия бранш не помнят от 40 години. От друга страната обаче очакванията бяха много по-големи - в курортите ни планираха ръст от 30-40%.

В крайна сметка резултатите са следните: общо 1 250 000 туристи по време на зимния сезон при 8% ръст на тези от Турция и 10% спад при сърбите и македонците. Руснаците запазват броя си от миналата година. Разликата нагоре идва от повечето българи, които са карали ски по родните курорти.

Зимен сезон без зима

1000 мегавата или работата на един блок от АЕЦ Козлодуй за 1 час са изразходвани само за първото покриване на пистите в Боровец с изкуствен сняг. Реално през целия сезон скиорите са карали на него, но пистите са били пълни.

"Не мисля, че се отрази. Пистите бяха в много добро състояние, натовареността им беше равномерно разпределена", казва Снежана Дамянова.

В последните дни на сезона и цените са по-изгодни. Туристите са оставали по-дълго тази година - като Ясмина Изниша и съпругът й Горан, които ще почиват цяла седмица. „Много изгодни ни се струват цените и престоя. А и ски пистите са супер", радва се тя.

"Ако едно семейство е идвало само уикенда, за да кара ски, сега престоят се увеличава на 3, 4, 5 дни", обяснява Благовеста Томова.

В тройката

В края сезона Банско е в топ 3 на „Дейли телеграф" за най-добро място за живеене. "Намирам го много променено градчето, обстановката е много хубава с много хубави хотели и обслужването е също на ниво и децата са много щастливи, което е най-важното за тяхната ваканция", казва Дора.

Местните хотелиери се радват, че са успели да се преборят за всички клиенти, които въпреки пролетното време са пожелали да посетят Банско не само като ски дестинация, но и като място за почивка.

Пампорово запазва броя на посетителите си от миналия сезон. И трите курорта признават, че Олимпиадата в Сочи е дръпнала руските гости. Но и там сме доказали качество на зимния туризъм.

"За Олимпиадата в Сочи главният контрольор на пистите беше българин. Т.е. ние сме се доказали като професионалисти и то на най-високо ниво", категоричен е зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

Браншът се надява, че следващата зима ще има повече естествен сняг. Погледите вече се насочват към лятото, когато се очакват около 5% повече туристи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии