1 USD
1.82243 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,395.8

“Лукойл” предлага мерки срещу поскъпването на горивата

БГ Бизнес

Валентин Златев ще се срещне с икономическия министър Делян Добрев

Генералният директор на „Лукойл” Валентин Златев ще предложи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пакет от мерки за олекотяване на ценовия шок от поскъпването на бензина и дизела.

Срещата ще се състои в четвъртък, съобщи пред журналисти в парламента шефът на рафинерията. Инициативата е на „Лукойл”, но Златев не пожела да разкрие днес повече подробности. Като член на управата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) той се срещна с ръководството на ДСБ в Народното събрание.

От КРИБ критикуваха изказванията на тъмносините за монополите, които определиха като неверни и популистки. Лидерът на ДСБ Иван Костов нарече срещата с работодателите и индустриалците тежка и напрегната и отхвърли обвиненията в популизъм.

Утре Валентин Златев ще обсъди с министър Добрев как държавата, производителите и дистрибуторите могат да реагират, ако цената на петрола скочи до 135 долара за барел.

Преди седмици Златев заяви, че не вижда предпоставки за поевтиняване на горивата. Като причина за състоянието на пазара той посочи намаления износ на Ирак и Либия и опасността от военен конфликт в Иран. По думите му в такава ситуация работата на българските политически институции е да измислят начин да направят удара по-лек за хората.

Комисията за защита на конкуренцията разследва възможността за картелно споразумение на пазара на горива у нас. Контролният орган предяви твърдение за картел и уговаряне на цените срещу четири големи компании, сред които и “Лукойл България”. Според КЗК в нарушение са заподозрени още “Нафтекс Петрол”, “ОМВ България” и “Ромпетрол”.

Разследването се води от месеци. Ако комисията докаже картела, по закон компаниите ще платят глоба в размер на 10% от техния оборот през миналата година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии