1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

Лукарски: Българинът няма да загуби пари, ако въведем еврото

Финанси

Той обеща прозрачност при Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) със САЩ

Българинът няма да загуби пари, ако се въведе еврото и дори напротив. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в „Лице в лице” и допълни, че по тази причина не може да се съгласи с проф. Стив Ханке, че влизането на България в еврозоната ще е катастрофа.

„Валутният борд е по-дисциплиниращ от еврозоната, от друга страна обаче така или иначе имаме дисциплинираността от еврозоната и зависимостта от еврото”, коментира министърът, като допълни, че приемането на еврото би донесло ползи на България.

Самата разлика от валутните курсове, макар и малки, на година са повече от милиард – при положение че тези комисионни ще отпаднат, е облекчение за бизнеса, коментира Лукарски и допълни, че при влизането в еврозоната българските банки ще могат да получават помощ и финансиране от ЕЦБ.

За първи път има прозрачност и еластичност по отношение на изискванията за кандидатстване на малки и средни фирми за пари по европрограмата „Конкурентоспособност”, коментира Лукарски. Той подчерта, че при одобряването на проектите няма да субективизъм, а ще се работи по обективни критерии.

„Ще има най-широко покритие на бенифициенти. Вратата е толкова широко отворена, че няма поле за дейност на комисионерите. Отнел съм и всяка възможност за комисионни в министерството. Критериите са лесни и достъпни”, каза още министърът.

За споразумението за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) със САЩ Лукарски отбеляза, че основният проблем при него е липсата на достатъчно прозрачност. „Това създава спекули и разкази по картинки, които са далеч от действителността”, отбеляза той.

Министърът на икономиката припомни, че Европейската комисия все още е в етап на преговори със САЩ и еврокомисарят, ангажиран с тя – Сесилия Малмстрьом, прави всичко възможно за защита на интересите на европейските потребители и бизнес.

Той подчерта, че има много време до постигането на договореност, а той ще направи всичко възможно, когато има оформени рамки на споразумението, те да бъдат достъпни за обществото, преди да се стигне до ратифицирането му в парламента.

На въпрос ще подкрепи ли кметове, издигнати от ГЕРБ, Лукарски отговори: „Естествено, че там където ГЕРБ имат достойни кандидати, а ние не, ще ги подкрепим”. „Със сигурност ще се подкрепяме на втория тур”, каза той, като допълни, че на изборите реформаторите ще участват, където са сигурни, че имат шансове, а не на олимпийския принцип.

Надявам се да приключи следствието за Иганово, защото работниците имат стачна готовност, каза министърът. Всякакви хипотези има, но дали е имало саботаж, ще кажат следствените органи, коментира той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии