1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Лихвите по кредити и депозити падат главоломно

Финанси

Кредитната карта обаче още е скъпо удоволствие

Лихвите по депозити и кредити продължават да падат надолу. Това показват последните данни на Българската народна банка.

Данните на централната банка показват, че потребителските кредити през април поевтиняват спрямо същия период миналата година. Средната лихва по тези заеми в левове сега е 10,56%, а в евро 8,16%.

По-ниски лихви има и по жилищните заеми. И в левове, и в евро средните лихви са под 6 процента и половина.

В момента, ако оставите парите си в банка, ще получите средна лихва от 1,45 на сто в евро и малко повече, ако изберете депозит в левове. На този фон на падащи лихви финансовите анализатори отчитат, че лихвите по кредитните карти остават сравнително високи.

Скъпо удоволствие

Елеонора е сред хората, които ползват кредитни карти често. Обикновено, когато се налага да закърпи семейния бюджет. Не си дава сметка колко скъп е този ресурс, докато не установява, че е натрупала близо 10 000 лева задължение. Решава да закрие трите карти и да тегли потребителски заем:

„Няколко банки предлагат 7-8%, което е една много прилична цена, защото от 18% да паднеш на 7% е една значителна разлика, аз го виждам от 500 на 200 лева”, обясни Елеонора Христозова.

На фона на падащите лихви финансовите анализатори отбелязват, че банките почти не са променили условията си за кредитните карти. Много от картите на пазара се предлагат с лихва от 18-19%.

„Трайно понижаване в лихвата не очаквам, тъй като такива и не сме забелязвали от доста години насам, по-скоро краткотрайни промоции и по-ниски промоции за определен период”, коментира финансовият анализатор Десислава Николова.

Кредитните карти са продукт, по който клиентите не могат да предложат поръчител, нито превод на работна заплата, за да намалее лихвата. Това ги прави скъпи.

„Това са негарантирани кредити, които бързо се одобряват сравнително, там рисковете са по-различни отколкото при стандартния потребителски кредит и затова е нормално да са по-скъпи”, обясни финансовият анализатор Иван Стойков.

Експертите напомнят, че ако потребителите се възползват от гратисния период за връщане на парите, кредитът по картата е на практика безплатен.

Ако обаче например изпразниш карта с 3000 лева лимит, при 18-процента лихва, всеки месец забавяне на дълга ще струва 45 лева.

Проучване на „Моите пари” показва, че 60 на сто от българите, които имат кредитна карта, я ползват за пазаруване онлайн. Сумите, които се усвояват всеки месец, са в диапазона между 50 и 500 лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии