„Лидове Новини”: Държавната банка за развитие участва в сделката за ЧЕЗ
Други две от най-големите финансови институции у нас издали банкови гаранции
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    6
ЧЕЗ и Инерком
Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки уверенията на Българската банка за развитие, че няма отношение към изненадващата покупка на ЧЕЗ-България от неизвестната до момента фирма „Инерком”, представители на чешката електрическа компания твърдят, че именно държавната финансова институция ще рефинансира многомилионен кредит на дружеството към Европейската банка за възстановяване и развитие. Това става ясно от материал на авторитетния чешки в.”Лидове Новини”.

В публикацията се изброяват източниците на финансиране, чрез които „Инерком” са събрали над 320-те милиона евро за активите на ЧЕЗ. До момента собственичката на компанията-купувач Гинка Върбакова в няколко интервюта заявява, че ще разчита на банка с висок кредитен рейтинг и няма да ползва заеми от офшорни фирми. От Българската банка за развитие обявиха още на 15 февруари, че не са издавали банкови гаранции.

Румен Радев: В сделката за ЧЕЗ става въпрос за скрито придобиване на дружествотоПрезидентът обмисля да свика КСНС по темата

Съвсем друго обаче се разбира от думите на говорителя на ЧЕЗ Ладислав Крших пред чешкото издание: „Имаме писмо от Българската банка за развитие, в което декларират, че подкрепят Инерком за рефинансирането на заема към ЕБВР. Преди официалното подписване на договора не може да искаме официално потвърждение – сделката беше подписана в петък”.

Става дума за заем от 116 млн. евро от 2016 г. за 7-годишен срок, като има информации, че клауза по договора прави задължението предсрочно изискуемо при продажба на ЧЕЗ-България на нестратегически инвеститор. До момента няма яснота дали това задължение трябва да бъде върнато веднага. „Лидове Новини” твърди, че ББР ще трябва да осигури 65 млн. евро за рефинансиране.

Гинка Върбакова: Процедурата за ЧЕЗ беше прозрачна, щом сме избрани, сме дали най-добрата офертаПрочетете цялото интервю на Таня Илиева с Гинка Върбакова, собственик на "Инерком"

Други банкови гаранции са дошли от „Уникредит Булбанк” (180 млн. евро) и „Първа инвестиционна банка” (80 млн. евро). Според чешката медия финансиране е дошло от две офшорни компании, „Глобъл Виктори Тръст” (100 млн. евро) и „Скор Трейд” (67 млн. евро). По-ранни публикации ги свързват с руско-грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.

Кой стои зад сделката за ЧЕЗ и има ли рискове за държавата ни?Купувачът на активите ще вземе сумата по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България за стотици милиони, твърди експертът Иван Хиновски

Отделно от това българската фирма дава собствени средства от 20 млн. евро. Върбакова отрича да използва офшорен капитал, но и на този етап не е представила ясно схемата, по която ще се финансира сделката.

  • 3
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре