1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

„Лидове Новини”: Държавната банка за развитие участва в сделката за ЧЕЗ

БГ Бизнес

Други две от най-големите финансови институции у нас издали банкови гаранции

Въпреки уверенията на Българската банка за развитие, че няма отношение към изненадващата покупка на ЧЕЗ-България от неизвестната до момента фирма „Инерком”, представители на чешката електрическа компания твърдят, че именно държавната финансова институция ще рефинансира многомилионен кредит на дружеството към Европейската банка за възстановяване и развитие. Това става ясно от материал на авторитетния чешки в.”Лидове Новини”.

В публикацията се изброяват източниците на финансиране, чрез които „Инерком” са събрали над 320-те милиона евро за активите на ЧЕЗ. До момента собственичката на компанията-купувач Гинка Върбакова в няколко интервюта заявява, че ще разчита на банка с висок кредитен рейтинг и няма да ползва заеми от офшорни фирми. От Българската банка за развитие обявиха още на 15 февруари, че не са издавали банкови гаранции.

Съвсем друго обаче се разбира от думите на говорителя на ЧЕЗ Ладислав Крших пред чешкото издание: „Имаме писмо от Българската банка за развитие, в което декларират, че подкрепят Инерком за рефинансирането на заема към ЕБВР. Преди официалното подписване на договора не може да искаме официално потвърждение – сделката беше подписана в петък”.

Става дума за заем от 116 млн. евро от 2016 г. за 7-годишен срок, като има информации, че клауза по договора прави задължението предсрочно изискуемо при продажба на ЧЕЗ-България на нестратегически инвеститор. До момента няма яснота дали това задължение трябва да бъде върнато веднага. „Лидове Новини” твърди, че ББР ще трябва да осигури 65 млн. евро за рефинансиране.

Други банкови гаранции са дошли от „Уникредит Булбанк” (180 млн. евро) и „Първа инвестиционна банка” (80 млн. евро). Според чешката медия финансиране е дошло от две офшорни компании, „Глобъл Виктори Тръст” (100 млн. евро) и „Скор Трейд” (67 млн. евро). По-ранни публикации ги свързват с руско-грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.

Отделно от това българската фирма дава собствени средства от 20 млн. евро. Върбакова отрича да използва офшорен капитал, но и на този етап не е представила ясно схемата, по която ще се финансира сделката.

  • „Инерком” вече няма ВЕИ и пак поиска разрешение да купи ЧЕЗ
  • КЗК забрани на „Инерком” да купи ЧЕЗ (ОБНОВЕНА)
  • Иван Иванов: Ще искаме писмено да ни отговорят дали сделката за ЧЕЗ е финализирана
  • Теменужка Петкова: ЧЕЗ обмислят офертата и на втория след „Инерком”
  • Сделката за ЧЕЗ – отговори или все повече въпроси
  • Теменужка Петкова: От „Инерком“ отговориха на всички депутатски въпроси
  • Комисията за ЧЕЗ иска информация за всички фирми на сем. Върбакови
  • Таско Ерменков за държавата и ЧЕЗ: Премиерът е или некадърен, или "на конци"
  • Чешка медия: Офертата на „Инерком” за ЧЕЗ не е била най-високата
  • „Инерком” все още не работят по сценариите за участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии