1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Лазар Илиев и Росен Ангелчев са временните синдици в КТБ

БГ Бизнес

Те имат срок от два дни да встъпят в длъжност

Двамата временни синдици, които ще влязат в КТБ, са Лазар Илиев и Росен Ангелчев, научи bTV. Софийски градски съд (СГС) одобри номинациите днес. Според закона сега те имат срок от два дни да встъпят в длъжност. От момента, в който заемат местата си, правомощията на квесторите се прекратяват.

Вчера в „Държавен вестник” спешно беше обнародван новоприетият Закон за банковата несъстоятелност и Фондът за гарантиране на влоговете в банките веднага направи своите номинации за временни синдици.

Досега в КТБ имаше квестори, а СГС веднъж вече отказа да ги замени със синдици, аргументирайки се със стария закон.

От СГС днес изпратиха до медиите извадки от молбата, внесена от Фонда:

„Поради обжалването на акта на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ АД, с определение на съда производството по несъстоятелност на КТБ, е спряно до приключване на административния спор.

Този спор продължава вече няколко месеца, което забавя откриването на производството по несъстоятелност на КТБ АД и неминуемо води до намаляване стойността на активите на банката и съответно до намаляване на размера на средствата, които ще се възстановят.

Воден от горните мотиви и на основание ч. 12, ал.1, т. 2 от Закона за банковата несъстоятелност, Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките предлага за бъдат назначени на КТБ двама временни синдици”.

Кои са двамата номинирани (по информация на „Правен свят”)

Лазар Илиев притежава многогодишен опит като юрист в банковата сфера. До предлагането му за временен синдик на КТБ Илиев работи като главен секретар на Сметната палата, където преди това, между 2011 и 2014 г., е директор на дирекция „Административна дейност“. От 2002 до 2010 г. работи в Централна кооперативна банка, първоначално като директор на дирекция „Правна“, а през последните шест години - като член на Управителния й съвет и изпълнителен директор.

Лазар Илиев


В периода от 1993 до 2002 г. Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция „Правна“ в Първа инвестиционна банка АД. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление „Правно“ на БНБ. От 1988 до 1989 г. е бил стажант-съдия в Софийския окръжен съд.

Лазар Илиев е магистър по право от СУ „Климент Охридски“. Притежава квалификация от Austrian Bankers College. Притежава високи организационни умения и компетенции в областта на правото, икономиката, финансите и управлението на работните процеси, придобити в хода на професионалното му развитие. Владее английски и руски език, добавят от ФГВБ.

Росен Ангелчев също притежава богат опит като юрист. До предлагането му за временен синдик Ангелчев е държавен експерт в дирекция „Енергийна сигурност“ в Министерството на енергетиката, където работи от началото на 2015 г. От 2004 до 2015 г. работи в Министерството на икономиката, където заема различни позиции – началник на отдел „Ликвидация“ (2004-2006 г.), зам.-председател на Борда на директорите на „Вазовските машиностроителни заводи“ ЕАД (2005-2006 г.), главен експерт в отдел „Капиталови пазари и преструктуриране“ към дирекция „Корпоративно управление и преструктуриране“ (2006-2008 г.) и държавен инспектор в дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ (2008–2015 г.).

Росен Ангелчев


От 2002 до 2004 г. работи в АК „Балкан“ (в несъстоятелност) първоначално като главен юрисконсулт, а впоследствие като ръководител направление „Задгранични представителства“. Бил е помощник-синдик в БСИ „Минералбанк“ АД (в несъстоятелност) през 2000-2001 г.

Между 1997 и 2000 г. е главен юрисконсулт в Частна земеделска и инвестиционна банка АД (в несъстоятелност), а от 1992 до 1997 г. е юрисконсулт в Първа частна банка АД. Професионалната си дейност започва в Министерството на външните работи.

Росен Ангелчев е юрист по международно право от Московския институт по международни отношения. Притежава добри ръководни умения и опит в областта на несъстоятелността и ликвидацията на търговски дружества. Владее английски и руски език.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии