1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Лаптопи, таблети и телефони поскъпват, заради повишаване на долара

Финанси

Международните събития от последните седмици причиниха промените в курса на световните валути

Цените на техниката у нас се вдигат. Това е само едно от последствията от поевтиняването на еврото и засилването на долара от началото на годината.

Основна причината за отслабването на единната валута в ЕС са трусовете по оста Изток-Запад  от последните дни, както и терористичните атаки в Париж вече оказват влияние върху еврото. Междувременно американската валута бележи "засилване" от началото на годината. 

Скъпият долар оказва най-сериозен ефект върху цената на техниката. Причината - тя се внася от страни, където се разплащат с долари. Затова ако доларът поскъпва с 20 процента то стоките скачат с 10 на сто.

Според брокерите военните действия водят и до други войни - валутни. Брокерът Андрей Георгиев коментира, че рязкото поскъпване на долара води до напрежение.

"Елементарен пример - тези които пътуват до Щатите им е много по-скъпо. Очевидно това ще се отрази на всички които купуват техника", каза той. 

В някои магазини за техника очакват поскъпване на определени стоки, но не веднага. 

"Предимно лаптопи, таблети и мобилни телефонил. Ако мръдне с 10% долара с 5% ще поскъпнат стоките след пет месеца", коментира Йордан Вакъвчиев, управител на магазин. 

Съотношението долар-евро е непознато за мнозина българи, но има и други, като Свилен и Наталия, които са се запознали с темата. Причината е желаната от детето им тротинетка.

"Ще ми струва 20 лева повече за тротинетката на детето, която ще поръчам. Казаха ми, че доларът бил поскъпнал. Ще я купя през декември - дядо коледа ще я купи", разказва Наталия. 

Все пак ще има и печеливши в създалата се ситуация. Финансовият анализатор Цветослав Цачев коментира, че "машиностроенето, преработвателтна промишленост и хранителната - това са областите, които изнасят за държави в които се плаща с долари. За тях ситуацията ще донесе печалби".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии