1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Lafka с нов неясен собственик, ще спонсорира МОК

БГ Бизнес

КЗК не е разглеждала сделката

Фирмата „Табак маркет”, станала известна покрай инвазията на нейните павилиони Lafka, има нов собственик, пише „Капитал”, като се позовава на отчета на „Булгартабак”. Тютюневият гигант контролираше дружеството чрез дъщерната си „Благоевград БТ”.

В документа, цитиран от изданието, не се съобщават нито купувача, нито стойността на сделката. Прехвърлянето е извършено на 27 март т.г. и обхваща 100% от акциите на „Табак маркет”.

Има и рокади в съвета на директорите, като едно от новите лица е Виктор Налбантов, който е участвал в управлението на „Разпространение на печата”, свързвана с депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски.

Промяната в собствеността на Lafka не е разглеждана от Комисията за защита на конкуренцията. Според „Капитал”, това може да означава повторение на схемата, при която руската банка ВТБ излезе от „Булгартабак”.

КЗК тогава обяви, че сделката няма да бъде разглеждана, тъй като купувачът на основния пакет акции е физическо лице, което не извършва търговска дейност. Така и не стана ясно кое е това лице, но в медийни публикации се появиха съмнения, че то е свързано с миноритарния акционер в холдинга Корпоративна търговска банка.

Именно заради неяснотите около собствеността на тютюневия холдинг и павилионите за вестници и цигари, търговци и граждани от ред български градове протестираха срещу експанзията на Lafka.

Според тях, тя води до установяване на монопол на пазара, който може да навреди както на икономиката, така и на свободата на словото.

Олимпийска Lafka

Междувременно, „Табак Маркет” стана генерален спонсор на Българския олимпийски комитет за следващите четири години, съобщи Дневник.

Председателят на БОК Стефка Костадинова направи любопитен коментар в отговор на въпроса дали е имала морална дилема по отношение на новия спонсор: „Симпатизирам на ГЕРБ, майка ми и баща ми са от БСП, но много голяма част от най-добрите ми приятели са от ДПС”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии