1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Лабораторията на Костов атакува "Лукойл" за цените на горивата

БГ Бизнес

Компанията купувала евтин петрол скъпо от руската си централа

В периода 2006 г. – 2014 г. заради „Лукойл” българските потребители са заплащали необосновано завишени цени на течни горива, а от тях на българският пазар е извлечена и изнесена добавена стойност в особено големи размери. Това е заключението на анализ на Лабораторията за управление на риска на бившия премиер Иван Костов.

В изследването (пълен текст ТУК) е обърнато особено внимание на търговските практики на компанията, която купува суровината си от ОАО „Лукойл”.

Според лабораторията, базираните на реално внесения ДДС резултати пораждат основателни съмнения, че внасяният в страната суров петрол сорт Урал е оценяван по значително по-висока цена от борсова цена, увеличена със застраховките и морския транспорт.

В анализа се обръща внимание, че в данните на митниците не е посочена фактурираната цена на продукта, като вместо нея е посочена средногодишната на друг вид петрол - Брент, който е с по-високо качество.

В крайна сметка доставяният петрол от сорт Урал излиза с 10.6 на сто по-скъп от по-качествения вид суровина, което противоречи на борсовото съотношение между тях. Освен това, оскъпяването от застраховката и транспорта, което обикновено не надвишава 2.4%, средно при „Лукойл” е 13.27% спрямо борсовата цена на сорта без да има ясна причина за това.

Според лабораторията, „Лукойл” е завишил разходите за суров петрол между 385.8 млн. лева и 1.0394 млрд. лева през годините от 2006 г. до 2014 г. Общо става дума за сума от 6.8717 млрд. лева.

Анализът излиза със заключението, че със завишените производствени цени рафинерията и компанията майка (от която е купила петрола на надути цени) са реализирали по-високи печалби, а в същото време са избегнали плащане на реално дължимите данъци.

Като косвени признаци за ощетяване на бюджета са посочени неподкрепените с факти твърдения на компанията, че работи на загуба; отказа за монтиране на измервателни уреди и поставянето на зависими от „Лукойл” лица в КЗК, Агенция „Митници” и НАП.

От Лабораторията за управление на риска призова за проверка по първични отчетни документи и банкови извлечения за действително платените цени за петрола сорт Урал за поне 5 години назад и евентуално предявяване на искове към дъщерните фирми на ОАО „Лукойл” за нанесени щети на бюджета.

От компанията отказаха коментар.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

"Лукойл" трябва да внесе 13 млн. лв. за февруари във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт

Галерии