1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,650.7

КЗК започна проверка на шестте дружества, свързвани с Цветан Васлиев и LIC33

БГ Бизнес

Проверката цели да установи на какъв етап е договарянето на придобиванията

Комисията за защита на конкуренцията започна предварителна проверка на дружествата, от които новорегистрираната чуждестранна компания LIC33 твърди, че е закупила дялове. Повод за проверката са „множеството публикации и дискусии в масмедиите”, съобщиха от КЗК.

КЗК е задължила „БТК“ ЕАД, „НУРТС България“ АД, „Фърст Диджитъл“ ЕАД, „Дунарит“ АД, „Авионамс“ АД, „ТВ 7“ ЕАД, „ГАРБ Аудиенс Рисърч България“ АД, „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД да предоставят информация за смяна на собствеността.

Проверката цели да установи на какъв етап е договарянето на придобиванията.

От комисията отбелязват, че режимът по оценка на концентрации между предприятия е разрешителен. „В този смисъл предприятие, имащо намерение да придобие контрол, е длъжно да информира КЗК като подаде уведомление преди предприемането на реални действия по изпълнение на сделката”, подчертава КЗК.

„Едва след като КЗК оцени ефекта от сделката на съответния пазар и се произнесе с решение, с което разрешава нейното осъществяване, нотифициращото дружество може да пристъпи към предприемането на фактически и правни действия по нейното изпълнение”, продължава съобщението.

Ако КЗК установи, че е извършено прехвърляне на дялове/акции или обособен бизнес, без да бъде уведомена за това, има правомощието да образува производство по своя инициатива и да наложи имуществена санкция до 10 % от оборота за извършеното нарушение, както и мерки за възстановяване на ефективната конкуренция.

Последни публикации

ESG

Интерактивна образователна инсталация кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Любопитната инсталация посреща посетители на пл. „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки ще може да разгледа „Музея на електронния отпадък“ и да предаде за рециклиране старите си електронни устройства

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии