1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

КЗК проверява Веселин Марешки за дъмпинг при цените на горивата

БГ Бизнес
 

Проверката обаче тече, така че за нея не бяха дадени подробности

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява бизнесмена Веселин Марешки за дъмпинг на пазара на горива.

Повече от половин година антимополистите бяха убедени - картел има. Сега обясниха, че търговците обменяли информация, но не за бъдещи цени, а уеднаквените тарифи не означавали непозволено договаряне. 

Председателят на антимонополния орган Юлия Ненкова обясни, че са били сезирани от прокуратурата. Тя обаче отказа подробности с аргумента, че в момента тече разследване по случая.

"Имаше открито заседание, всички колеги адвокати си направиха защитата, изписаха маса страници, с което разколебаха комисията по отношение понятието "картел" в продажбата на горива", каза тя.

Антимонополиситите не отговориха дали еднаквите цени са ощетили потребителите. Стигнали обаче до извода, че заради структурата на пазара у нас търговците на горива така или иначе нямали голяма "свобода" за различни цени. Сега проверяват Марешки за дъмпинг. От прокуратурата допълниха, че проверката е свързана с  разследване за изнудване.

Марешки отказа коментир.

За bTV бизнесменът обясни, че говори по темата, след като получи конкретна информация и адвокатите му се запознаят с нея.

Продължава и проверката за злоупотреба с господстващо положение на рафинерията в Бургас, припомниха от КЗК.

По-рано днес Комисията обясни и защо е било спряно разследването за картел на пазара на горива.

Според КЗК еднаквите цени по бензиностанциите не означават, че е имало непозволено договаряне. Има ценови паралелизъм, който не е наказуем от закона в ЕС, посочи Нейкова.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии