1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

КЗК глоби трите ЕРП-та с над 1 млн. лв.

БГ Бизнес

Санкциите са за злоупотреба с господстващо положение

С три отделни решения Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че всяко едно от трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про мрежи", е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Те са определяли и налагали необосновано високи цени за ползване на стълбовата електроразпределителна мрежа ниско напрежение, съобщиха от КЗК.

За това нарушение ЧЕЗ ще бъде глобена с 558 446 лева, EVN – с 441 380 лв., а „Енерго про” – със 167 256 лв. Общият размер на санкциите и за трите дружества е 1 167 082 лева.

Комисията постанови прекратяване на нарушенията и незабавно изпълнение на решенията по отношение прекратяването на тези практики, информираха от КЗК.

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

„Компаниите на ЧЕЗ в България работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното такова, и не злоупотребяват с господстващо положение”, съобщиха от компанията.

ЧЕЗ ще обжалва решението на КЗК, уточниха оттам.

Реагираха и от „Енерго про” и обявиха, че дружеството не приема решението на КЗК.

Компанията осъществява своята лицензионна дейност качествено и добросъвестно, спазвайки българското законодателство, и не е нарушило Закона за защита на конкуренцията, твърдят от "Енерго про".

EVN също ще обжалва глобата.

"Важно е да се отбележи, че основните задължения на ЕВН се състоят в това да обезпечава сигурността на снабдяване с електрическа енергия за своите клиенти, а не да отдава под наем стълбове от своята мрежа за търговска дейност на кабелни оператори или други икономически субекти, които имат за цел да развиват своя бизнес, използвайки инфраструктура на дружеството. В този смисъл е важно законодателството да предвиди такива правила, които не само дават права на кабелните оператори да ползват разпределителната мрежа за свои цели, но и да регламентират условия, при които ЕВН България Електроразпределение да може да защити целостта на своята мрежа, ограничавайки влиянието на тези допълнителни съоръжения върху натовареността на стълбовете и на тяхното обслужване”, коментираха от EVN.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии