1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Корпоративна търговска банка или механизмите на Политбюро в икономиката

Мнение

Ситуацията може да бъде овладяна, ако държавата не играе срещу БНБ

Това, което се случва с КТБ, има много дъга история, но основният извод е, че никога не можеш да предвидиш броя на глупаците в обществено обръщение. Това заяви икономистът Красен Станчев по повод събития около четвъртата по големина банка в България.

„През 2004 година някакви хора решават, че ще спре приватизацията и ще останат едни хубави държавни предприятия во веки. 2008 година едни други хора решават да използват старата система на Политбюро и с политически връзки да докарат спестяванията и сметките на тези държавни предприятия в една институция. От 2008 година досега тази институция, тази банка увеличава своя обем три пъти. Това се получава, когато разполагате с чужди пари и ги взимате от едно място и ги слагате при свои приятели в тази банка – тогава растежът става естествен”, заяви Станчев

Той определи тази схема на действие като „ механизмът на политбюро в управлението на икономиката”.

Станчев обясни, че след като КТБ придобива голяма политическа тежест, всички започват да се плашат, а след наредбата на служебното правителство срещу концентрацията на държавните пари в една банка, управителите на КТБ започват кампания по привличане на алтернативни депозити. Тук се появяват общини и физически лица, които са привлечени от големите лихви върху депозитите, които КТБ предлага и влагат парите и в нея.

„Това, което се случва в КТБ, е, че двама души започват да се карат за придобиването на активи на някои от клиентите на банката. Вероятно целият проблем е в „Булгартабак”. Тези двама души започват да се плюят през медиите, хората се изплашват, държавните институции, политбюрото също се изплашва и решава да изтегли част от сметките. Когато се извеждат част от клиентите и не могат да се заместят с алтернативни спестители, се получава ликвидна криза в банката”, заяви Станчев, който не вижда друг проблем в КТБ и не смята, че има сценарии за умишлен фалит на трезора.

  • Набеден за убиец на Пеевски поиска да го види в съда
  • Цветан Василев: По думите им ще ги познаете! И по вестниците!
  • Цветан Василев: Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?
  • Скандалът „Пеевски-Василев” – масло в огъня, довело до банковата криза
  • Семейството на Пеевски с неплатени данъчни задължения
  • На Цацаров му омръзна
  • Фермер пред финансов колапс заради КТБ и блокирани сметки
  • Проблеми за куп институции със сметки в КТБ
  • Пеевски съжалява, че не е бил убит, за да са доволни всички
  • Цветан Василев сезирал прокуратурата, че ще го убиват

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии