1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Комисията за финансов надзор наложи рекордна глоба на вестник „Капитал”

Финанси

Заради пазарни манипулации в техни публикации

Комисията за финансов надзор глоби издателя на вестниците „Капитал”, „Капитал Дейли” и интернет-изданието „Дневник” със 160 хиляди лева. Мотивът - за пазарни манипулации в техни публикации.

Според компанията издател „Икономедиа” глобите са безпрецедентно големи, а ръководената от Стоян Мавродиев комисия цели „да затвори устатата на журналистите, които от години алармират за нередностите във финансовия сектор”.

В първия работен ден на годината КФН е наложила на „Икономедиа” рекордната санкция от 150 хил. лв. Отделно от това издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация.

Комисията налага глобите, като използва законодателството против пазарните манипулации, каквито не са настъпили в резултат от публикациите на вестника. В съобщение до медиите издателите казват още, че „санкциите са без прецедент и като предмет, и като размер”.

По думите им общата сума се равнява на тримесечните заплати на всички журналисти в „Капитал”. До този момент КФН не е налагала толкова голяма санкция, а общата сума на глоби за т.нар. пазарни манипулации през цялата 2013 г. например е по-малка от тези спрямо „Икономедиа”, припомнят издателите.

Те пишат още, че масираните действия на КФН срещу медийната група започват от лятото на 2014 г. и редакцията е „бомбардирана с десетки писма, съдържащи обвинения за нарушения и искания за разкриване на източници на информация”.

В края на миналата година КФН откри подобни преписки и срещу още две медии - сайтовете mediapool.bg и bivol.bg.

Реакция на КФН

Комисията отговори, че уважава свободата на словото и че актовете може да се обжалват. Според КФН „Иво Прокопиев си позволява да нарушава коректния тон в отразяването на дейността на комисията, а с изданията на „Икономедиа” се води медийна атака, целяща уронването престижа на регулатора”.

„От 20.06.2014 г. до момента в КФН са постъпили над 190 сигнала, отнасящи се за публикации, касаещи конкретни публични дружества и стабилността на финансовата система в България. Част от тях са препратени до БНБ и ДАНС”, пишат в писмо до медиите от комисията и допълват, че продължават да извършват проверки по постъпили сигнали.

„Фактът, че единствено „Икономедиа” клевети регулатора за надзорната му дейност, говори за намерението на групата да се постави в привилегировано положение спрямо останалите журналисти, което е недопустимо и изкривява правилата. Именно поради това, считаме, че журналистите трябва да подкрепят КФН в налагането на закона и еднаквото му прилагане спрямо всички”, гласи още писмото на регулатора.

„В действията на КФН по получените сигнали няма лично отношение, а само стриктно спазване на закона. От регулатора не се очаква да се харесва и да бъде популярен, а с действията си да прилага закона точно и еднакво спрямо всички”, продължава писмото на Комисията за финансов надзор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии