1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кой ще обезщети хората от Хитрино?

БГ Бизнес

Предвид огромния брой пострадали и огромните щети, сумите, които ще се получат, ще бъдат много малки, коментират застрахователи

Ще получат ли жителите на Хитрино обезщетение за нанесените загуби, какво ще е то и как да потърсят правата си?

Всички, които имат сключени частни застраховки, могат незабавно да предявят претенциите си.

Снимка: bTV

Така например собствениците със сключено „Каско“ могат да получат пари за изгорелите си автомобили.

Много по-вероятно е обаче хората да нямат такива застраховки. В този случай потърпевшите трябва да изчакат следствието да посочи виновника. 

Снимка: bTV

Ако се докаже грешка на машиниста, респективно на фирмата превозвач, те могат да търсят обезщетения по линия на застраховката „Гражданска отговорност“ на „Булмаркет“.

Снимка: bTV

Докато не приключи разследването обаче подробности за застраховката, най-вече в какъв размер ще покрие щетите, не се съобщават.

Експерти предупреждават, че тя може да се окаже с по-малко покритие, отколкото например задължителната гражданска отговорност за лека кола.

Минималната сумата, която задължителната гражданска отговорност за превозвачи трябва да покрие при инцидент, е 500 хил. лева. Изискването е въведено с промени в застрахователния кодекс от 1 януари 2016 г., обясниха от Комисията за финансов надзор.

Според източници на bTV застраховката на „Булмаркет“ е сключена месец по-рано, т.е. когато още не е имало минимум.

„Застраховките „Oбща отговорност“ се сключваха традиционно на много по-ниски суми преди промените в кодекса“, каза Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи.

Така застраховката на превозвач на опасни товари може да се окаже с много по-малко покритие, отколкото обикновената гражданска на любител шофьор. Задължителната застраховка за шофьорите покрива щети до 12 млн. лева.

„За съжаление няма предвидени такива високи нива за влаковите композиции. Така че ако застраховката не е достатъчна, ще носи отговорност собственикът на цистерните“, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Предвид огромния брой пострадали и огромните щети, сумите, които ще се получат, ще бъдат много малки, защото всички пострадали участват пропорционално в разпределянето на застраховката“, коментира Светла Несторова.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съветват потърпевшите да се консултират с квалифициран юрист, когато предявяват претенциите си. Безплатна консултация могат да получат и при тях.

Много съществено е кой ще се окаже отговорен за катастрофата, защото това ще определи към кого ще буъдат предявени претенциите. Дали това ще е фирмата, собственикът на релсовия път или някой друг.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии