1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Кой какви европари усвоява – разликите са драстични

БГ Бизнес

Различните общини усвояват между 0 и близо 5000 лв. на човек

Все по-драстични стават разлики между общините при усвояването на парите от европейските фондове.

От влизането на страната в Европейския съюз досега са усвоени близо 5 млрд. лева, но темпът е изключително неравномерен.

Снимка: bTV

Общината в Созопол, например, е усвоила по близо 5000 лева на човек от населението там, докато при община Грамада сумата е 0.

Снимка: bTV

30 общини са усвоили под 100 лева на човек, изчисляват икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Повечето са малки общини – в Алфатар, например, са усвоени по 9 лева средно на човек, в Невестино – по 13.

По-важно от сумите сами по себе си е това в какви проекти са инвестирани средствата и какъв ще бъде ефектът от парите.

Ето пример:

В спортните комплекси в Ружинци и село Дреновец са инвестирани 6 млн. лева. Двете населени места са на 13 км разстояние. Населението в общината, според данните на статистиката, е близо 4000 души.

„Със спорта ще задържим младите хора в общината. Няма да стане за ден, няма да стане за месец – всичко е много трудно в началото, но съм убеден, че ще постигнем крайния резултат“, обяснява кметът на Община Ружинци Александър Александров.

В близкото Дреновец обаче мнозина жители са далеч от ентусиазма му.

То няма деца, кой ще рита, възмущава един от тях.

Да беше прокаран канал за мръсна вода през цялото село и Тополовец и Чорлево, защото всичката мръсна вода хората. Тука трябваше парите да отидат, коментира местна жена.

Според икономисти общините трябва да се концентрират в инфраструктурни проекти, не само улици, но и пречиствателни станции, воден цикъл.

„За съжаление има много общини, които са осъществили големи проекти като спортни зали и стадиони, които след това стоят полупразни. Това не са неща, които могат да създадат работни места и да накарат хората да останат в по-малките общини. Бих казал, че европейските средства трябва да се използват като мост за привличане на инвестиции“, коментира Явор Алексиев от ИПИ.

Снимка: bTV

На областно ниво Габрово продължава да е с най-бърз темп на усвояване на евросредства – общо 166 млн. лева, което, разделено на населението, прави по 1444 лева на човек. Най-ниският темп на усвояване е в Русе, Сливен и Кюстендил – до 367 лв. на човек.

Вижте повече във видеото.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии