1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

КНСБ поиска ръст на заплатите в бюджета и извън него

БГ Бизнес

250 млн. лева би струвало 10-15% увеличение на възнагражденията за държавните служители от 5 сектора

С 15 до 20% да бъдат увеличени заплатите на работещите в образованието, здравеопазването, държавната администрация и културата. Затова ще настоява КНСБ в хода на изготвянето на проектобюджета за 2015 г.

Във Велико Търново председателят на организацията Пламен Димитров обяви, че до края на седмицата предложението ще бъде внесено в Националния съвет за тристранно сътрудничество до края на следващата седмица.

По думите му от него ще могат да се възползват между 170 и 200 000 работещи, като мярката ще струва около 250 млн. лева годишно.

И частниците да развържат кесията

Според председателя на КНСБ, има реална възможност за увеличение на заплатите и в частния сектор. Той посочи десет производства, в които през изминалата година е постигнат ръст, което може да бъде основание за увеличение на заплатите на работещите в тях.

Димитров припомни, че до есента трябва да има становище на управляващите и по отношение на предложените промени на Трудовия кодекс.

Синдикатите предлагат промени в пет закона, които ще дадат възможност на работниците да поискат несъстоятелност на работодателите при неизплащане на трудови възнаграждения или да бъдат овъзмездени от други корпоративни активи на съответното предприятие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии