1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

КНСБ иска вдигане на средната работна заплата с 10% всяка година

БГ Бизнес

Работодателите се обявиха против данък „лихва”

КНСБ настоя за 400 лева минимална работна заплата от януари догодина. Синдикатите поискаха и вдигане на средната работна заплата с 10% всяка година. Никога през годините обаче минималната работна заплата не е скачала толкова рязко - с цели 60 лева.

Според синдикатите обаче това е напълно възможно за икономиката ни увеличение, което ще стимулира потреблението. Средната заплата в един столичен автосервиз е 700 лева. И въпреки че работа има, собственикът не смята, че ще може да увеличава заплатите с по 10 на сто всяка година. Рязък скок на минималната заплата ще убие бизнеса му.


Българинът произвежда два пъти повече, отколкото получава, пресметнали са синдикатите. Затова настояват за плавно увеличаване на доходите - искат през всяка една от следващите 4 години средната работна заплата да се вдига с 10 на сто.

Разликата по места обаче е огромна - в София средната заплата е над 1000 лева, а във Видин - 560. Синдикатите обаче настояват всеки работник да получава поне 50% от стойността на това, което е произвел. Друга цел е пенсията да стане 65% от заплатата.


Работодателите се обявиха и против данък „лихва”. В момента той плавно намалява с по 2% на година от миналата година, като през 2017 г. трябва напълно да отпадне. От ГЕРБ обаче искат да го върнат до първоначалния му вариант, а именно 10 на сто. Според бизнеса данък "лихва" няма да вкара достатъчно пари в бюджета, но ще откаже доста хора да спестяват.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии