1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

КЕВР не били виновни за договорите с американските ТЕЦ-ове

БГ Бизнес

Енергийните дружества се справяли по-добре с оичтането на сметките за ток

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е страна по дългосрочните договори между Националната енергийна компания и американските централи в Маришкия басейн. Да се търси вина на комисията защо договорите са такива, не е уместно. Това каза председателят на регулатора Светла Тодорова пред депутати по време на заседание на парламентарната комисия за контрол над дейността на регулатора, предаде БГНЕС.

Тодорова получи въпрос от председателя на комисията Искрен Веселинов, който се позова на медийни публикации относно големите печалби на двете американски централи, съответно 26% и 29% за 2014 г.

Темата бе подхваната и от гостуващия на заседанието на комисията представител на гражданска организация Стефан Гамизов. Той попита членовете на КЕВР дали те са регулаторен или регистриращ орган, след като няма какво да направят по отношение на цената на тока от въпросните централи.

„Комисията в никакъв случай не е регистратор - по закон тя е регулатор”, отвърна Светла Тодорова, но подчерта, че когато дългосрочните договори с американските централи влизат в действие, те са били одобрени от комисията, но само в началния момент и няма как да се търси днес вина за това какви са финансовите модели и какви резултати дават.

„Ние сме най-бедната държава, формираме от разходите си най-голям процент за енергия, след което благодарение на това, че сме енергийно бедни сме формирали най-голямата печалба в тези фирми”, обобщи Гамизов ситуацията.

Той попита и защо КЕВР допуска по-висока цена за разполагаемост за Марица-3, отколкото за българската Марица-2, при положение, че първата от двете централи трупа повече аварии. В отговор Тодорова отново отвърна, че тази цена е предмет на дългосрочните договори, сключени с американския инвеститор, а КЕВР не е страна по този договор.

"Разликата в договорите е очевадна, но те са такива, каквито са - аномалията е факт", призна членът на КЕВР Димитър Димитров. Той добави, че имал разговори с директора на една от американските централи, но той му е отговорил, че си изпълнява сключения договор.

По време на заседанието на парламентарната комисия за дейността на КЕВР стана ясно, че ЕРП-тата вече се справят по-добре с отчитането на сметките за ток.

Тодорова припомни случая с двойното фактуриране при "Енерго-про", но обясни, че като цяло в сравнение с минали периоди няма повторяемост на нарушенията при трите ЕРП-та и "дружествата значително са подобрили работата си", като едно от малкото изключения е случаят с "Енерго-про", за който КЕВР скоро ще се произнесе по отношение на санкциите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии