1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$68,826.9

КЕВР атакува исканото от ЕРП-тата поскъпване на тока

БГ Бизнес

Дружествата не са инвестирали толкова, колкото са заявили

Енергийният регулатор ще опита да ограничи поскъпването на тока от 1 юли. Това стана ясно от думите на председателя Иван Иванов. Утре ще е ясно какво увеличение предлага комисията.

Според регулатора, в последните 2 години електроразпределителните дружества са заявявали по-големи инвестиции, от колкото реално са правили. Това ще бъде използвано като аргумент за потискане на цената на тока от 1 юли.

Всички дружества по веригата от производител до доставчик са заявили поскъпване на електроенергията. За ЕРП-тата исканията са от 1% до близо 9 на сто.

Разчетите са правени при сега действащите цени на производителите. Самите те обаче също искат увеличение - АЕЦ Козлодуй например е заявила близо двоен ръст в цената.

„Има различия между заявените за 3-годишния регулаторен период инвестиционни разходи и реално изпълнените в този период и това по някакъв начин ще бъде отразено. Що се касае до настояванията на дружествата, ако им се удовлетворят исканията, вие сами разбирате, че би трябвало цената да нарасне значително”, посочи Иван Иванов - председател на КЕВР.

Електроразпределителните дружества ще коментират ситуацията след като се запознаят с доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране. От И ВИ ЕН обаче изчислиха, че в последните 4 години са инвестирали с близо 40% повече от включеното в цените.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии