1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Каролев: За 8 години ЕРП-тата нито веднъж не са вдигали цената на тока

БГ Бизнес

"Февруарски" активисти питат защо прокуратурата не разследва злоупотребите в енергетиката

През последните 8 години няма нито едно увеличение на цената на тока за крайния потребител, което да е заради ЕРП-тата. Това каза в студиото на „Лице в лице” съветникът в икономическото министерство Владимир Каролев.

По думите му всички искания са идвали от НЕК или от производителите на ток.

Той обясни, че сега компаниите искат вдигане на крайната цена за потребителите, защото са „между два огромни чука и две огромни наковални” – гражданите имат отношение със снабдителите, а те работят с разпределителните дружества, които на свой ред купуват от НЕК и се готвят да правят това на по-високи цени.

Като подчерта, че има какво да се желае от работата на ЕРП-тата, той извади и данни, според които приходите на една от енергийните компании, ЧЕЗ, са спаднали от 363 млн. лева през 2008 г. на 203 млн. лева през 2014 г., като в същото време загубите са паднали трикратно.

Двама от активните протестиращи от февруари 2012 г., Янко Петров и Дончо Дудев, на свой ред запитаха как се определят разходите на дружествата и защо при констатирани 2690 нарушения в работата им, няма никакви последствия.

Двамата и Каролев се обединиха около тезата, че проблемът не е само в ЕРП-тата.

Дудев посочи, че прокуратурата е отказала да разследва техен сигнал за нередностите в енергетиката. „Дупката в НЕК е конфигуриран от умишлени грешки на поредица от правителства”, подчерта и Янко Петров.

„Цената на тока е висока от гледна точка на доходите на хората”, посочи Каролев. По думите му нощната енергия се продава на загуба, а като цяло субсидирането е за сметка на цените за бизнеса, които са сред най-високите в Европа.

Икономистът посочи, че хората, които не могат да си плащат сметките, трябва да получават помощи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии