1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Калфин защити заема, по-изгодно било да се вземат парите накуп

Финанси

Той отново подчерта, че конкретните решения всяка година ще се вземат от парламента

Ако се направи договор за цялостната емисия, можем да вземем заема при по-добри условия и ще е по-изгодно. По тази причина правителството сега подготвя рамка за следващите три години. Това обясни в „Лице в лице” вицепремиерът Ивайло Калфин за новия дълг, който доведе до недоволство, и на коалиционните партньори.

Той подчерта, че въпреки рамката конкретните решения за дълг ще се вземат година за година в закона за държавния бюджет и парламентът ще има основна роля в приемането им. „Няма как да се вземат едни пари и да се скрият”, отбеляза вицепремиерът.

Започват всякакви легенди да се чуват за този заем, защото има лоша комуникация, коментира той и отново подчерта, че голяма част от тези 16 млрд. лв ще отиде за покриване на стари заеми.

Има възможност за корупция, но тя е по отношение на комисионни и валута. Най-добрият критерий е да се сравнят комисионните с предишни заеми. Най-големият шум се вдигна, защото това не беше обяснено добре, каза Калфин.

Министърът каза, че ще няма да убеждава АБВ да гласуват за заема, тъй като това е работа на финансовия министър. Към момента АБВ и Патриотичният фронт са против тегленето на нова емисия.

По думите на Калфин няма риск за коалицията и правителството. „Това не е детска градина да го обръщаме на лична обида”, коментира той несъгласието между коалиционните партньори.

Схемата с надбавките не е добра, но е по-добра от това да няма нищо, обясни той по повод великденските добавки през април. Засега бюджетът върви добре и ако това продължи, такива ще има, заяви той. Със сигурност ще се знае обаче в началото на март. И припомни, че това не са пенсии, а помощ за най-нуждаещите се.

За пенсионната реформа вицепремиерът, който е и социален министър, каза, че в момента неговата работа е да извади всички въпроси на масата и да чуе възможно повече становища, след което ще направи пакет от предложения. „Правя всичко възможно позицията ми да е на медиатор”, отбеляза той, като подчерта, че по този въпрос всеки трябва да намери компромис, ако иска промяна.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии