1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Калфин отново настоя за увеличаване на минималната заплата

Финанси

По думите му това е една от малкото мерки, с които правителството може да се бори с дефлацията

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се обяви отново за увеличаване на минималната работна заплата въпреки проектобюджета за 2015 г., според който повишение ще има едва през 2016 г.

Калфин заяви по време на парламентарния контрол, че минималната работна заплата трябва да бъде увеличена, защото по думите му това е една от малкото мерки, с които правителството може да се бори с дефлацията и да стимулира потреблението.

Той допълни, че ще прави всичко, което е във възможностите на един министър, за да защити тази теза.

Мая Манолова отправи питане към Калфин как се чувства като социален министър "в това ледниково царство, което предстои в социалната сфера".

По думите на вицепремиера минималната работна заплата и въобще работната заплата не е редно да е социална категория. "Тя се създава от реалната икономика", отбеляза той и допълни, че социалната сфера трябва да направи всичко възможно хората, които изпадат от пазара на труда да бъдат подпомогнати.

В сряда Министерството на финансите представи проектозакон за бюджета за следващта година, е който е предвидено увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. - 360 лв. и от 1 януари 2017 г. - 380 лева.

Според наблюдатели обаче има възможност тази част да се промени и минималната работна заплата да се увеличи с 10 или 20 лв. още от следващата година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии