1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Много българи нямат нужните умения, за да си намерят работа

Свят

Това показва проучване на Световната банка за пазара на труда у нас

Какви умения са нужни, за да си намерим работа в България? Проучване на Световната банка показва, че голяма част от българите в трудоспособна възраст не притежават уменията, които им помагат за трудовата реализаци през целия живот.

Снимка: bTV

Проучването е за това доколко притежаваме умения като добросъветсност, издръжливост, стремеж към постижения, четене с разбиране, математическа грамотност. Всички те се формират в детска възраст.

Ето и един тест за математическа грамотност, включен в проучването: Промоция, пакет от 6 бутилки минерална вода за 1,80 лв. вместо за 2,25 лв. Трябва да се даде отговор на три въпроса.

Снимка: bTV

Ако задачата Ви затруднява, най-вероятно попадате в негативната статистика на Световната банка.

Четене на книга в бюрото по труда - това прави 30- годишната Елена Цонкова. Тя обаче чака своя ред не за да сложи подпис за поредното обезщетение за безработица, за да се отпише, тъй като е намерила работа. „По принцип съм фризьорка. Където и да съм почвала, никъде не са ми искали диплома, винаги гледат какво можеш, сигурно и в другите сфери е така”, обясни тя.

Сега обаче Елена ще работи като барман в детски клуб, който отваря варти през лятото. Твърди, че работа има, просто младите били мързеливи. „Съдя по моите познати, които седят и казват „Не съм учил, за да работя за 500 лв.” Това е тъпо, според мен, може би защото имам две деца и мисля по друг начин", сподели още Елена.

Проучването на Световната банка показва, че най-голям дефицит на „познавателни умения” има сред безработните и неактивни българи. Т.е. те нямат способността да отговарят на въпроси по кратък текст, да разбират писменни инструкции, да извършват прости изчисления.

„Някак си, особено между средно и висше образовнаие, връзката се къса. Има университети, на които им се налага да правят нещо като опреснителни семестри за ограмотяване”, посочи Томчо Томов от Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара.

За разлика от възрастните, на младите масово им липсват умения като добросъвестност и стремеж към постижения. Т.е. на въпросите „Много ли внимавате, когато изпълнявате дадена задача?” и „Правите ли повече, отколкото се очаква от вас?" - отговорите са отрицателни.

Резултатите от проучването показват още, че жените залагат повече на образованието, отколкото мъжете. „За жените дипломата е достатъчна, докато за мъжете това, което е по-важно, е да имат уменията, да имат нещо повече от една диплома", коментира икономистът на Световната банка Виктория Левин.

Едва 7% от българите в трудоспособна възраст са се включили в обучение за повишаване на уменията, сочи анализ за 2013 г.

Всички тези изводи идват на фона на прогнозите за застаряващото население - до 2050 г. ще се стопим с 30 на сто. Масово работниците в България ще са на 50-52-годишна възраст.

Неизбежно ще трябва да свикнем с мисълта за развиване на умения, придобиване на квалификации, честа смяна на работа и учене през целия живот.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии