1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Какви са правата на служителите, ако работодателят спре да плаща заплати

БГ Бизнес

В София служители протестираха срещу неизплатени заплати от телекомуникационна компания

Какви са правата на служителите, ако работодателят е пред фалит и спре да плаща? Ако фирмата е в процедура по несъстоятелност, работниците могат да потърсят неизплатените си заплати от фонда за гарантиране на вземанията на служителите. 

По данни на НОИ в момента, в този фонд има 250 млн. лв. За миналата година са били изплатени над 2 млн. лв. Заради голямата наличност, от години рабодателите не правят нови вноски във фонда.

Изчисления на КТ "Подкрепа" обаче показват, че на фона на близо 600 фирми във фалит през 2015 г., работниците на едва 24 от тях са получили пари от гаранционния фонд. Причината, според синдиката е, че в закона има твърде много препятствия, а според работодатели в противен случай се създават предпоставки за злоупотреби. 

В София служители протестираха срещу телекомуникационна компания. По думите им от над 200 човека във фирмата вече са останали едва 20 служители. Останалите напуснали заради неизплатени с месеци заплати. Сред тях е и Оксана Краснова.

Снимка: bTV

„Последната ни заплата е от ноември, от февруари вече напуснахме. Аз все още съм добре, има кой да ме подкрепя, но има колеги които са сами, имат деца и са под наем и нямат право на борса”, коментира Оксана Краснова.

Изчисляват, че заплатите за три месеца са над 3 хил. лв. Не успяхме да се свържем с телекома-работодател. Според служителите фирмата не е във фалит, но дълго време разчитали на продажбата й.

Георги Атанасов, който е бивш служител с неизплатени заплати, посочи, че прехвърлянето на активи се чака отдавна, но не се случва.

Дори и при процедура по несъстоятелност, според КТ "Подкрепа" много малко от потърпевшите служители на практика получават пари от гаранционния фонд.

„Това е, защото се бавят делата по несъстоятелност, защото работодателят вече го няма. Той трябва да даде определен набор документи на служителя, за да ги представи пред фонда”, коментира Ваня Григорова, която е икономически съветник в КТ "Подкрепа".

Според работодателите в надзора на фонда обаче, ако правилата са по-либерални - може да се стигне до злоупотреби, както и до бързо изчерпване на парите във фонда. Така при забавени заплати изходът изглежда е съдебен иск и то преди фалита.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

"Лукойл" трябва да внесе 13 млн. лв. за февруари във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт

Галерии