1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Как ще се доказва дали служебната кола се ползва и за лични цели?

БГ Бизнес

Спор заради предложението между социалните партньори

Държавата се отказа от идеята за допълнителен данък върху доходите от 2 процента, който да остава в общините.

Разногласия между социалните партньори предизвика предложението на финансовото министерство фирмите да разграничават ползването на телефон или кола за служебни и за лични цели.

Сега, ако колата е служебна, фирмата спестява ДДС. Затова новите автомобили масово се оказват служебни, твърди финансовият министър Владислав Горанов. Той предлага правилата за различните видове ползване да важат само за коли и недвижимости на стойност между 35 и 50 хиляди лева.

Остава обаче проблемът как данъчните ще доказват, кога колата е ползвана като лична и кога не. Автотърговецът Васил Новоселски признава, че използва служебната кола и за лични цели, но пък отбелязва, че за да създаде фирмата си, е внесъл лични средства и ще си поиска вече платените данъци

„Но какво бих могъл да кажа, ако с личния си автомобил върша служебна работа? Би ли трябвало да отида при държавния чиновник и да кажа върнете ми парите”, попита той.

Според работодателите това ще наложи допълнителна бумащина за фирмите, които ще отчитат колко километра са лични и колко не.

„Аз си мисля, че по този начин някой иска държавата да се издържа единствено от данъци”, посочи Новоселски.

Горанов не изключи и възможността за определен тип скъпи коли и имоти, регистрирани като служебни, да се опрощава не целият ДДС, както е в момента, а само половината.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии