1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Как се приемат данъчните идеи на БСП

БГ Бизнес

Според икономисти те може да доведат до абсурди

Данъчни облекчения за семействата с деца и двойно по-висок налог за хората с доходи над 10 хил. лева на месец – това залага БСП в управленската си програма, ако вземе властта.

Как се посреща идеята, провери Мария Ванкова.

Предложението е Данъкът общ доход за хората с над 10 хил. лева месечен доход да е 20%, като с двойно по-високата ставка да се облага целият доход, а не само този над 10 хил. лева.

„В тези доходи влизат заплати, наеми, ренти. Смятаме, че по този начин ще се възстанови една справедливост, която дълго време отсъстваше“, обяснява Драгомир Стойнев.

Промяната ще засегне поне 7000 души, които са декларирали заплата над 10 хил. лева.

Предприемачът Ивайло Пенчев, който участва в управлението на редица фирми, определя идеята е „метатъпанарска“ и „чист популизъм“.

Според икономисти ефектът върху бюджета няма да е голям. Промяната ще мотивира заобикалянето на плащането на данъка и ще роди абсурди, при хора, които получават малко под 10 хил. лева заплата.

„Ще имаме абсурдната ситуация, в която на работника му вдигат заплатата с 1 лев и тази заплата ще му спадне, да речем, с 990 лв.“, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Снимка: bTV

БСП планира и облекчения за семейства с деца, ако родителите работят. За всяко дете ще се приспадат 50 лева месечно от дължимия Данък общ доход. Ще се подпомагат и младите предприемачи – няма да дължат данък печалба в продължение на две години, ако разкрият пет работни места и реализират оборот до 150 хил. лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии