1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Къде българските политици ще са по-вредни – в еврозоната или извън нея

Свят

Мненията на Николай Василев и Георги Вулжиев

Без значение дали България ще е част от еврозоната, или не, две неща са сигурни – страната ни се нуждае от ефективен банков надзор и при бързо премахване на валутния борд има огромен риск от рязко обедняване на населението. Около тези позиции се обединиха в студиото на „Лице в лице” ексминистърът в две правителства Николай Василев и главният редактор на Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулжев.

Според Василев липсата на инициативност у правителствата след това на НДСВ са довели до забавеното ни влизане във валутния съюз, но сега то е повече от необходимо, защото ще покаже България като „първокласна, модерна държава”.

„Имиджовият аргумент е най-слаб”, контрира Вулжев. Той отбеляза, че страна с високо ниво на корупция като България може да се окаже бързо в ситуацията на Гърция – в дългосрочна криза заради безотговорните действия на политици и банки, които знаят, че финансовата система ще бъде „спасена” от Брюксел при проблеми.

„Нашите политици са фискално безотговорни. Дори да са фискално отговорни и да сме отличници като Германия, тогава влизаме в един съюз, в който ще плащаме за безотговорността на страни като Гърция, както се случи с германските данъкоплатци”, допълни той. Според него нашата страна в момента е „отличник” само заради валутния борд и липсата на някой, който да ни спаси.

Василев коментира, че и сега политици популисти могат да съборят борда, а ако след 10 години не сме в еврозоната вероятно няма и никой в ЕС да се опита да ги спре.

„За нацията би било катастрофално, ние ще обеднеем за 2 дена, ако махнем валутния борд”, подчерта той. Той обаче посочи, че влизането в еврозоната значи ефективен банков надзор: „По-добре ли е Франкфурт и Брюксел да надзирават банковата ни система или никой да не я надзирава?”.

Вулжев отбеляза, че има опция да влезем в механизма за банков надзор и без да сме в еврозоната. Според него ЕЦБ вероятно би спасила КТБ или би дала на правителството инструмент за спасяването на трезора.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии