1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Кабинетът „Борисов 2" няма да оттегли Бюджет 2017

Финанси

Проектът на Владислав Горанов мина вече на първо четене през ресорната комисия в парламента

Кабинетът в оставка „Борисов 2" няма да изтегли от Народното събрание внесения бюджет за 2017 г.

Проектобюджетът е изготвен от Министерството на финансите и беше приет от Министерския съвет. Той мина и на първо четене през ресорната комисия в НС.

Министърът на финансите Владислав Горанов пусна и официална позиция:

„Правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години. За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация.

Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм.

Правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане”.

Президентът Росен Плвенелиев най-вероятно ще трябва да сформира отново служебен кабинет, но той няма правомощия да разпусне парламента.

Ако парламентарните групи постигнат съгласие, могат да приемат Бюджет 2017 до края на годината, ако не успеят, през 2017 г. ведомствата ще работят по Бюджет 2016 – за всеки месец ще се изпълнява 1/12 от бюджета за 2016 г. това положение обаче не може да продължи повече от три месеца.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е шеф на предизборния щаб на партията, пък отчете грешки на тези избори.

„Разбира се, че има грешки, които са комплекси и ще се прави по-задълбочен анализ”, коментира Цветанов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии