1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Кабинетът прави нов опит за избор на изпълнител на новата тол система

БГ Бизнес

Промени в цената на винетките няма да има, но ще бъде засилен контролът и се предвижда значително увеличение на санкциите за нередовните шофьори

Следващата седмица ще започне нова процедура по избор на фирма изпълнител, която да изгради смесена тол система за тежкотоварни автомобили и електронни винетки за леки коли, реши правителството.

Това ще е трети опит на кабинета за избор на изпълнител. Досега процедурата беше прекъсвана два пъти заради обжалвания.

Очаква се изграждането на тол системата да започне най-рано следващата пролет.

Прогнозната ѝ стойност е 200 млн. лева, като се предвижда инвестицията да е за сметка на фирмата изпълнител, а в последствие стойността ѝ да бъде изплатена от приходите от тол такси.

Самите такси ще важат само за тежкотоварните автомобили на база изминати километри.

Промени в цената на винетките няма да има, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ще бъде засилен обаче контролът – предвижда се значително увеличение на санкциите за нередовните шофьори. Причината е, че за пет дни проверки са установени над 500 чужди автомобила с незалепени или нередовни стикери, които се прехвърлят от кола на кола. В предаването „Тази сутрин“ по bTV Павлова каза, че турските гастарбайтери „шмекеруват“ и си предават винетките.

Срокът за внедряване на новата тол система е 12 месеца, т.е тя може да заработи най-рано през 2018 г.

Същевременно кабинетът отпусна допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите след бедствието в Македония на стойност 120 хил. лева.

Изпратени са камиони с палатки, походни легла, одеяла и пр. Те вече са пристигнали в Македония и се очаква да бъдат разтоварени следобед.

Вижте повече във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии