1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Кабинетът окончателно одобри увеличението на минималната заплата

БГ Бизнес

От 1 януари минималната заплата скача с 20 лева

Кабинетът днес одобри окончателно увеличението на минималната заплата. От 1 януари минималната заплата скача с 20 лева и става 360 лв. Предполага се, че промяната ще засегне над 200 000 работещи, които поне на документи се водят на нея.

Ако осигурителният им праг е колкото минималната заплата, сега те получават чисто 266 лева. А от първи януари ще получават 282 лева.

В работодателския джоб също ще настъпи промяна. За всеки работник, който осигуряват на минимална заплата, ще внасят с около 3,5 лв. повече за осигуровки на месец.

Снимка: bTV

През 2015 г. ще има още едно увеличение на заплата. От 1 юли тя ще стане 380 лева.

Това означава, че през втората половина на следващата годината работникът ще получава чисто близо 298 лева на месец. А шефът му ще внася по още 3,5 лв. отгоре за осигуровки за всеки на минимално възнаграждение.

Сметките се променят, ако работодателят плаща минимална заплата, но осигурява на по-голяма сума заради минималните осигурителни прагове.

Днес Министерският съвет одобри и нов Закон за гарантиране на влоговете в банките. Той предвижда изплащането на сумите до 100 000 евро да започва до 7 работни дни след като БНБ отнеме лиценз на банка.

По-голяма защита ще има за влоговете свързани с продажба на имот, развод , застрахователни или осигурителни плащания. Гаранцията за тях ще е до 250 000 лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии