1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Яйца летят по ДКЕВР, но токът ще скочи

БГ Бизнес

На 30 септември ще се вземе окончателно решение за промяната на цените на тока

До ескалиране на напрежението се стигна на общественото обсъждане в ДКЕВР на новите цени на електроенергията. По членовете на регулатора полетяха яйца от хора, представящи се за членове на граждански организации. Те бяха изведени с полиция от залата, в която тече обсъждането.

Безпрецедентният скандал започна след като редом с потребителски и браншови организации, седнаха и лицата от февруарските протести. Оказа се, че става дума за представители на "Движение за граждански контрол", което бе основано от Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров - активисти от февруарските протести.

Познатата от площадите пък Нина Гергова обвини бившите си съратници в умишлен саботаж.

В крайна сметка Светла Тодорова закри общественото обсъждане на цената на тока след втори скандал в залата на регулатора, при който представителите на бранша и граждански движения се скараха и започнаха да си разменят викове.

Около 20 души междувременно протестираха пред сградата на ДКЕВР.

Да оживеем, пък ще видим

Далеч от скандала в регулатора, Сергей Петров изчислява как ще оцелее и тази зима. Живее със синовете си - единият болен, а другият – безработен. Тримата разполагат общо с 300 лева на месец. Макар че се топлят на дърва, изчисляват, че една четвърт от парите им отиват за ток:

„Ние с камина се отопляваме, не е печка като да сготвиш нещо на нея. Повечето с котлончето. Ако пестиш от едното, от другото трябва да вземеш, просто всеки ден си трябва по нещо...”, споделя мъжът.

За да пестят ток, включват телевизора само вечер.

Зимата оцеляват благодарение на енергийните помощи и се надяват наистина да ги увеличат.

За да се увеличат енергийните помощи обаче е необходим работещ парламент. Същевременно увеличението от 10 на сто през октомври няма да е последното.

Тази дупка не се запълва лесно

На закрито заседание на 30 септември ще се вземе окончателно решение за промяна на цените електроенергията от 1 октомври, заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. „Направихме експресен анализ на финансовото състояние на НЕК от наша страна и резултатите са трагични”, допълни тя.

Очакваме около 1 млрд. лв. недостиг за този ценови период. С тази корекция на цените ще бъдат компенсирани около 140 млн. лева, което показва, че ще останем в сериозно финансово затруднение. Това каза Венцислав Марков от НЕК по време на откритото заседание.

„Ще останем с голям недостиг и няма да можем да се разплащаме нормално по веригата”, коментира още той.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че регулаторът е наясно, че финансовото състояние на НЕК не може да се подобри значително с това увеличение на цената на електрическата енергия, и затова се предприемат стъпки и в други посоки.

"Аз мисля, че това е минимумът, санитарният минимум. Това е първата стъпка, действително увеличаването на цените е неизбежно и предишният състав на комисията го каза и всички експерти го казват", допълни тя.

Дефицитът в системата застрашавал и топлофикациите, затова е възможно токът, който произвеждат, отново да се изкупува на по-високи цени. Така председателят на регулатора не изключи от Нова година да има и ново увеличение на тока за бита.

Това означава, че от януари ще плащаме общо поне с 11% по-скъп ток, което ще е поредното временно решение за огромната дупка в НЕК и системата. Засега преговорите между обществения доставчик и американските централи за по-ниски цени на на изкупувания ток буксуват.

По оценка на министъра на енергетиката Васил Щонов предстоящото увеличение ще компенсира едва една пета от "дупката" в НЕК.

На този фон от енергото в Западна България вече подготвят абонатите си за по-високи сметки.

От ЧЕЗ дават съвети как да спестим от сметките си в студените дни. Една от препоръките - уредите да се изключват от контакта, когато не се ползват. По-ниската температура на която работи бойлера също пести от разходите за ток, изчисляват от ЧЕЗ.

Окончателното решение за новите цени на тока ще стане ясно на 30 септември.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии