1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Извиват ли големите вериги ръцете на малките производители

БГ Бизнес

Резултатът са ниски цени, но това не е задължително добра новина

Антимонополната комисия взе на прицел големите търговски вериги за хранителни продукти. Поводът - Съмнения, че веригите упражняват съгласуван натиск върху цените на малките доставчици и така ги принуждават да продават под себестойност или на загуба.

Комисията разследва недопустими съгласувани практики не в ущърб на клиентите на магазините, а на доставчиците, които масово са родни производители.

От антимoнoполната комисия проверяват „Кауфланд”, „Билла”, „Лидл”, „Метро”. Съмненията са че има обща договорка да се подбиват изкупните цени на останалите играчи на пазара.

Какъв е проблемът?

Така ако останалите производители на кашкавал, например, искат продукцията им въобще да стигне до витрините на големите супермаркети ще трябва да продават на цена, определена от големите. Например, ако кашкавалът с марка на съответната верига струва условно 10 лева за килограм - то тогава, всички останали ще трябва да слязат под този изкуствено определен праг.

Ако става въпрос за отношения между един производител и само една верига, то това може да се приеме за приемлив пазарлък. Ако обаче няколко вериги са се договорили да натискат производителите - то тогава става въпрос за незаконно поддържане на ниски цени.

Това може да коства работни места

И ако „ниски цени” за потребителите звучи като добра новина, то според КЗК съвсем не е така.

„В края на краищата какви са ползите за потребителя е малко сложно да се обясни. Но в тези производители работят хора, които им се плащат заплатите и, ако трябва да затворят своя бизнес, ще трябва да уволняват хора. Много хора ще останат без работа - има и такава гледна точка. Максималната санкция която може да им наложим е 10 процента от оборота през миналата година”, посочи говорителят на антимонополния орган Марио Гаврилов.

Веригите ще предоставят нужните документи на КЗК, но ще коментират едва когато се докажат нарушения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии