1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$68,826.9

КНСБ: Минимум 2325 лв. на месец са нужни на четиричленно семейство

БГ Бизнес

Все по-голяма е разликата в доходите между най-бедните и най-богатите българи

Животът у нас поскъпва слабо, а разликата в доходите между най-богатите и най-бедните българи расте. Това показва анализ на КНСБ.

2325 лева на месец са необходими на четиричленно семейство, за да покрие основни разходи. За 1 човек сумата е около 581 лева. Данните са за последното тримесечие на миналата година и показват поскъпване на живота с 1% спрямо предходното.

Животът в столицата е по-скъп, но и заплатите са по-високи.

На четиричленно семейство в столицата са нужни поне 3000 лева на месец, на човек – 756.

За 1 година темповете на нарастване на средната заплата по области варират от 2% за Видин до 15% за София – област. 1/3 от всички наети в икономиката са концентрирани в столицата.

Семейство Митеви оцеляват с доход далеч по-малък от необходимия. И двамата родители работят, но, за да свържат двата края, редовно вземат заеми от приятели. За да пестят от ток, се топлят с дърва.

„Като се платят сметките, нищо не остава. С личния си автомобил ходя на работа и обратно, и като сложа бензина, направо до края на месеца сме на червено”, каза Мирослав Митев.

27 на сто от семействата разполагат с доход под линията на бедност от 314 лв. на човек.

Това са около 1 милион и 900 хиляди души. Броят им намалява спрямо година по-рано, а семействата, които имат доходи над издръжката на живот, се увеличават.

"Да, расте благосъстоянието като цяло, но то се разпределя изключително несправедливо с огромна коцентрация в много малък сегмент от български граждани, това води след себе си до неустойчивост и усещане за несправедливост, тласка българите да емигрират"”, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Разликата в доходите между най-бедните и най-богатите българи се е увеличила. Ако през 2012 г. е била 6 пъти, сега е почти 8 пъти.

Мечтата на Мирослав, е да изненада дъщеря си с празненство за рождения й ден, каквото тя никога не е имала.

Въпреки скромния живот, родителите на четвъртокласничката успяват да й подсигурят джобни за училище.

Анализът на синдикатите сочи, че заплатата изостава около два пъти от производителността на труда, т.е. има възможности за увеличение на доходите от труд.

Според синдикатите увеличението на заплатите и подобряването на условията на труд са част от механизмите за връщане на безработни към трудовия процес, които в момента са готови на всякакви форми на "модерно робство", за да осигурят прехраната на семействата си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии