1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Измервателните уреди се връщат в складовете с акцизни стоки

БГ Бизнес

Част от промените включват оптимизираното наблюдение на движението на стоки на енергийни продукти

Връщат измервателните уреди в складовете с акцизни стоки. Това решиха единодушно депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

По време на управлението на Пламен Орешарски уредите бяха демонтирани от складовете с мотива, че не могат да се обработват данните, идващи от тях. Според вносителите от Реформаторския блок така ще има по-голяма събираемост на приходите в складовете на всички големи производители на акцизни стоки.

Народните представители приеха единодушно със 142 гласа „за“ предложените промени в Закона за акцизите и данъчните складове и 1 „въздържал се”. Част от промените включват оптимизираното наблюдение на движението на стоки на енергийни продукти в данъчните складове, част от които са нефтопроводи и нефтопродуктопроводи.

Спецификата на такива данъчни складове обуславя необходимостта от въвеждане на изисквания към средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти от нефтопровода или нефтопродуктопровода от данъчният склад към местата за извеждане и складиране на енергийни продукти в данъчния склад.

Целта на разпоредбата е ефективен и своевременен контрол в дейността на данъчният склад и пълен контрол върху акцизните стоки и начисляването на необходимия акциз. С прилагането на разпоредбата ще се даде точна и ясна информация на контролните органи за складирането на акцизните стоки под режим отложено плащане на акциз и спазване на лицензионния режим от данъчно задълженото лице.

Тази разпоредба ще доведе до реално отчитане на количеството акцизни стоки и техните показатели като мярка и начин за определяне на дължимия акциз. Тя гарантира и събираемостта на необходимият акциз.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии