1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Костов обявява имената на виновните, ако КТБ бъде ограбена

БГ Бизнес

Според него няма дупка от 5 млрд. в банката

Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти. Това мнение изрази пред bTV бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.

Той заяви, че ако се сбъднат рисковете, за които предупреждава, ще каже по телевизията персонално имената на виновните на „гневните хора, които ще бъдат ограбени”.

Според него КТБ може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала. Той декларира, че има два плана за оздравяването на банката и те са реалистични. „Знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври. Да се обясни едно решение, до което не могат да достигнат всички експерти дотук, не е толкова проста работа”, каза Костов. Той увери, че според него няма такава дупка от 5 млрд. в КТБ.

"Ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода”, коментира Костов и се закани, че публично ще назове тези лица.

По думите на Костов, ако има инвеститор с 1 милиард, то КТБ може да се спаси без участието на БНБ и правителството.

"Цели институции са виновни за това, че са позволили да се стигне до тук. Много ми се иска тези рискове, за които предупреждавам сега, да не се сбъднат. Лесно е да бъдат предотвратени тези рискове сега. Страната ще бъде в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември. Точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички тези, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Ама няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи", загатна Иван Костов.

На въпрос дали защитава КТБ заради личен интерес, той отговори, че целта му е да спаси цялата банкова система, което е "венецът" на неговите усилия.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии