1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Иван Иванов: Сделката за 1 евро може да застраши националната сигурност

БГ Бизнес

Институциите са "проспали" свързаността на компаниите, купени от LIC33

Сделката, с която обявените за западни инвеститори LIC33 купиха редица български компании за 1 евро е изненадваща, защото става дума за фирми с отношение към националната сигурност, за които се доказва, че са свързани лица. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” депутатът от РБ Иван Иванов.

По думите му именно продажбата „в пакет” доказва свързаността на „Виваком”, „Дунарит”, ГАРБ и т.н. с Цветан Василев. Народният представител обясни, че КФН, ДАНС и специализираната прокуратура е трябвало да докажат връзките, след което сделка като тази от началото на седмицата е нямало да бъде възможна.

„Сега, придобиването на всички тези фирми за 1 евро и то от инвеститори, за които има съмнения, че са свързани в голяма степен с руски интереси (...) ако не проучим изключително внимателно произхода на капиталите, които стоят зад тази сделка (...) има съмнения за риск за националната сигурност”, обясни Иван Иванов.

Според него държавата е предприела правилна стъпка, като е поискала информация за произхода на капиталите, но е факт, че до момента институциите не са си свършили работата по това направление.

За временните синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев, Иванов коментира, че „доколкото знаем, са хора, които чисто професионално максимално да възстановят активите на КТБ. Нямам информация как са избрани, чрез своите действия и опит ще докажат своя професионализъм”.

Те вече са вписани в Търговския регистър и трябва да влязат в банката.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии