1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Иван Иванов: Работодателските организации са брутални и безпардонни

БГ Бизнес

Шефът на КЕВР попита защо бизнесът не е свалил цените при поевтиняването на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране защитава интересите на цялото българско общество. Работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин. Това заяви пред БНР шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

„В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавката "задължени към обществото" трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара”, посочи той.

Иванов нападна председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев: „Защо не каза на хората, че КЕВР, срещу който негодуват, в продължение на 6 месеца намали с 20% цената на природния газ, което е основна суровина за голяма част от българската индустрия. Някой забеляза ли намаление на цената на продуктите от тези производства, където той се използва. Не се почувства никаква промяна”.

Иван Иванов напомни, че при последното повишение на цената на електроенергията от 1 октомври за бита беше повишена с 10%, а за индустрията е било само с 1.5%, като това не е довело до многохилядни протести в защита на българските граждани.

Шефът на КЕВР призна, че има проблем с преференциалните цени на енергията, като обаче това не е проблем на европейската политика, а на прекалено големите срокове за изкупуване: „Това се оказа едно Ел Дорадо не само за български, а и за чуждестранни инвеститори. В България беше изродена тази добра европейска идея”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии